COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Нинова: Държавата да поеме разходите на желаещите да сменят личните си карти

Държавата да поеме разходите за смяна на личните документи, на гражданите, чиито данни изтекоха при хакерската атака срещу НАП и желаят да ги сменят с нови. Това предлага лидерът на БСП Корнелия Нинова.

от БГНЕС
11:25, 26.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Нинова: Държавата да поеме разходите на желаещите да сменят личните си карти
Корнелия Нинова, председател на БСП: Изтичането на личните данни на 5 млн. българи е прецедент. Бих нарекла и кризисна ситуацията. Правителството действа абсолютно неадекватно и не предприема никакви мерки. Затова ние поемаме инициативата да защитим сигурността на хората, на собствеността и финансовите им средства. Държавата и правителството не можаха да опазят личните данни и днес внасяме проект за решение в парламента, с което задължаваме правителството да осигури безплатно смяната на личните документи на онези българи, които поискат това.

Нинова даде срок подмяната да се случи в рамките на 3 месеца.

Красимир Ципов от ГЕРБ определи изказването й като политическо хакерство с единствената цел да всяват паника и напрежение сред гражданите.

Красимир Ципов, ГЕРБ: Хубаво е гражданите да разберат, че не трябва да сменят личните си документи. Това, което е изтекло от масивите на НАП, са лични данни. Компетентните органи работят по въпроса и ще бъдат установени виновните, включително и длъжностните лица. Това обаче не означава, че хората трябва да подменят личните си документи. Гражданите трябва да запазят спокойствие. Нямаме нужда от нагнетяване на напрежение и всяване на паника. За съжаление от БСП са способни само на нещо такова. Корнелия Нинова трябва да разбере, че по този начин няма да натрупа никакъв дивидент.

Ципов увери, че с изтеклите данни от сървърите на НАП няма как да се извършат имотни сделки, сделки за прехвърляне на моторни превозни средства

Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева е на работно посещение в Берлин
Екатерина Захариева е на работно посещение в Берлин
Възстановяват от тази нощ движението в южното платно на бул. България
Възстановяват от тази нощ движението в южното платно на бул. "България"