НОВИНИ

Нивото на безработица у нас е паднало под средноевропейското

За пръв път от 11 години нивото на безработица в България падна под средноевропейското и е малко над 7 процента, съобщи в Ямбол министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:29, 24.07.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Младежката безработица все още е около 13 процента, но и тя е спаднала с три пункта в сравнение с миналата година.

Министърът уточни, че първите промени на Закона за насърчаване на заетостта предвиждат на всеки шест месеца областните управители и работодателите по региони да дават точна прогноза какви са нуждите от работна сила. Това ще даде възможност да се насочат правилно инвестициите за обучение и квалификация.

От следващата година министерството ще стимулира т. нар. географска мобилност. Тя предвижда в продължение на една година да се поемат до 200 лв. от разходите на безработни, които са си намерили постоянна работа в друг регион, отдалечен над 50 км от мястото им на регистрация. Досега близо 2000 души са заявили желание да получат такава мярка за заетост, но с приоритет тя ще се предоставя на децата, напуснали институции.

Министърът съобщи още, че над 8300 млади хора са се възползвали от програмата за младежка заетост, която стартира в началото на програмния период, и близо 40 процента от тях остават да работят в предприятията и след приключване на стажа им.

Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика: Това, което от следващата година ще стартираме е за такъв тип хора, които са си намерили извън населеното място над 50 км работа постоянна първата една година ги подпомагаме с пакети до 200 лв., които ще включват поемане на наем на жилище, такса за детска градина, режийни разходи, за да може наистина първата една година, докато се стабилизират да бъдат подпомогнати. За момента имаме заявено от около 2000 човека интерес към такъв тип мярка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха нива с канабис в старозагорското село Памукчии
Разкриха нива с канабис в старозагорското село Памукчии
Даниел Митов с важни срещи в Държавния департамент
Даниел Митов с важни срещи в Държавния департамент