Продължава да пада нивото на Дунав. Край Русе е минус 32, а край Свищов - минус 12 спрямо основната кота нула - каза в Сутрешния блок на БНТ капитан Румен Христов, главен диспечер в "Параходство Българско речно плаване". Именно между Свищов и Белене вчера са заседнали два сръбски кораба. Те са блокирали останалите плавателни съдове, които плават под сръбски и румънски флаг.

Има обаче и блокирани кораби на "Параходство Българско речно плаване".

Капитан Румен Христов, главен диспечер в "Параходство Българско речно плаване": Ситуацията в Свищов е сложна. Това се наложи от преди две седмици от рязкото понижение на водното ниво. В момента в района на Свищов и Никопол имаме три кораба, които изчакват. Други фирми имат също доста кораби, които изчакват подобрение на водното ниво. То обаче е доста ниско, за да позволи преминаване.

Разходите от престоите на корабите са значителни.

Румен Христов: Забавя се превозът на товари. Правят се големи допълнителни разходи. Темповете се забавят. Неприятното е, че не се знае колко време ще продължи ниският воден стоеж. Имаме информация, че следващата седмица ще има подобрение на водното ниво.
Павлин Цонев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав: Ние даваме малко по-ниски стойности, които да ограничават корабоплавателите, за да няма засядане. Но, тъй като голяма част от тях проявят недисциплинираност и се опитват с много по-голямо газене на съдовете да преминават. Това естествено води до засядане и период, в който корабоплаването е затруднено или ограничено.
Ниските нива на Дунав блокираха над 20 кораба край Свищов

Ниските нива на Дунав блокираха над 20 кораба край Свищов

Причината е в критично ниските нива на река Дунав в района на остров Белене. Водният стоеж там вече е с 8 см под условната кота нула и се очаква нивот...