НОВИНИ

​Нивото на р. Дунав започна да се покачва по-рано от обичайното за сезона

В момента водният стълб при Русе е около 635 см над условната нула, а това е типично за края на април и началото на май. Ако той се повиши с още 70 см ще бъде обявена първа степен на повишено внимание за заплаха от наводнения.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
15:37, 09.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Топлото време през първите месеци от годината е причината за обилното снеготопене, което предизвика и по-ранното пълноводие на река Дунав. Валежите в Сърбия, които наводниха градове също допринасят за това. За сега реката в българския участък е в коритото си, но прогнозите са за покачване с 30 см. през следващите дни.

Павлин Цонев, изп. директор на Агенция за проучване и поддържане на река Дунав: След още 50 см ще обявим първа степен на готовност и ще информираме администрациите по поречието на реката, да почнат наблюденията на дигите, на колегите от напоителни системи, техните съоръжения.

Очаква се в Дунав да се влеят и значителни количества от най-големите притоци Тиса, Сава, Велика Морава, които обаче ще бъдат акумулирани в хидровъзлите Железни врати 1 и 2.

инж. Павлин Цонев: Те вече са се подготвили, около 5 метра е под нормалното ниво. В момента те се намират на критично ниски нива, особено големия шлюз Джердап 1, за да може да поеме тези водни количества.

Според Павлин Цонев потърпевши от повишеното ниво ще бъдат първо дунавските острови, които ще останат под вода, ако нивото достигне 8 метра при Русе. Корабоплаването също е застрашено. При високи води, течението на водата е по-силно, което ще забави шлеповете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборите в САЩ: Тръмп спечели в Мичиган, Мисисипи и Хавай
Изборите в САЩ: Тръмп спечели в Мичиган, Мисисипи и Хавай
БНТ 2 ще излъчи пряко дискусията за ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии
БНТ 2 ще излъчи пряко дискусията за ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии