НОВИНИ

Нивото на Стара река спада. Казанлък се размина с бедственото положение

Нивото на Стара река край Казанлък спада след като излезе от коритото си от проливните дъждове и заля улици и няколко моста в града. Водата е потопила селскостопански дворове в няколко села. Наводнение има и в село Енина.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
17:53, 26.05.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Към момента обстановката в района се нормализира. Няма пострадали или бедстващи хорa. В Габрово също имаше сериозни проблеми през нощта след като нивото на река Янтра рязко се повиши с повече от три метра. Още по обяд обаче обстановката се нормализира и нивото започна постепенно да спада.

Най-усложнена остава обстановката в село Енина. Реката там е толкова пълноводна че на места е излязла от коритото си, като буквално е откъснала от света десетки къщи заради залети улици. Христо Панчугов разказва, че е прекарал безсънна нощ. Водата навлязла в двора му и той едва успял да пусне животните си за да не се удавят. Според него наводнението е било предизвестено, защото реката не е чистена от години.

Христо Панчугов: Проблема с реката е, че е доста обрасла и с години наред няма кой да предприеме да я почисти и ето факта е на лице.

Живеещите край Стара река започнаха сами да предприемат действия за да спрат водата да не навлезе в дворовете им

Радослав: Чистим я с подръчни инструменти, да си изчистим дворовете, имуществото да си спасим.

В Енина е скъсан водопровод, няма и електричество в някой части на селото. В Казанлък без ток е един квартал. В момента там ситуацията е овладяна. Нивото на реката бавно намалява, но продължава да бъде много високо. Укрепването с инертни материали на коритото на Стара река продължава.

;

Заради разлив от река Тунджа е затруднено е движението между Казанлък и Стара Загора и то се осъществява само в едното платно. Затворен е пътят между село Енина и град Крън заради излязла вода от реката. Проблеми имаше днес следобед и на прохода Шипка заради активирало се свлачище. Там имаше пропукване на асфалтовата настилка от габровска страна, но веднага екипи на пътноподдържащата фирма започнаха работа и движението е възстановено.

Нормализира се обстановката и във Велико Търново, след като река Янтра драстично повиши нивото си. В момента то е два метра под преливника, като е започнало да спада постепенно днес следобед и има наводнени къщи, селскостопански дворове и улици в селата Шемшево и Леденик. Причина затова са поройните дъждове във Габровско.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов: Най-либералният режим за гласуване в чужбина е българският
Данаил Кирилов: Най-либералният режим за гласуване в чужбина е българският
“Малката русалка” в Кукления театър във Варна
“Малката русалка” в Кукления театър във Варна