НОВИНИ

Нивото на "Студена" се повиши с 14 см, но водният режим остава в сила

Нивото на язовир "Студена" се повиши с 14 см за седем дни заради снеготопенето, но водният режим в Перник ще остане в сила, както досега. Перничани имат по 8 часа вода дневно в различните квартали. Водопроводът през Мало Бучино се строи денонощно.

Александър Марков
от Александър Марков
20:22, 09.02.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

В момента в яз. "Студена" има 3,5 млн. куб. м. вода, но това все ще не е достатъчно, за да бъде облекчен водният режим в Перник.

Ще трябва да се изчака пролетта, когато язовирът ще събере малко под необходимите 10 млн. куб. метра вода, за да захранва Перник при не толкова строг режим на водата.

Мирослав Стоицев - зам.-кмет на Перник: Април-май месец. В момента има около 65 см. в района на водосбора, който е на язоир "Студена", това са някъде около 7-8 млн. куб., които ще влязат в яз. "Студена".

И в неделя работят екипите по байпасния водопровод от Мало Бучино, по който в Перник ще бъде доставяна вода от софийската водопреносна мрежа - от язовирите "Бели Искър" и "Искър". Цялото трасе е прокопано и на 19 март ще е готово.

Димитър Колев - председател на Общинския съвет: Виждате как ударно се работи по трасето, на двусменен режим на работа.
Иво Иванов, зам.-областен управител на Перник - 01:09:18 - Държавата прави всичко, за да може това аварийно трасе да се направи, и то в срок.

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е дълъг 13,5 км. А една тръба като тези е 5 м. и 50 см.

След водопровода предстои мащабна рехабилитация на водопреносната мрежа на Перник. От 350 км. тръби - 100 км. са в критично състояние. За целта правителството даде 35 млн. лв.

Стефан Кръстев - зам.-кмет на Перник: Предстои ударна рехабилитация на водопреносната мрежа в рамките на града. Градът е разделен на 4 различни зони по 4 различни позиции на различните фирми е възложено да започнат проектирането.

И докато продължават ремонтите, в блок в Перник от няколко дни хората не ползват вода от чешмата заради ешерихия коли.

До края на годината негодните тръби в Перник трябва да бъдат ремонтирани и водната криза в града - разрешена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коментар на Иван Гешев пред БНР за разпространените от прокуратурата записи
Коментар на Иван Гешев пред БНР за разпространените от прокуратурата записи
Спасиха блокираното в хижа Академик семейство с малко дете
Спасиха блокираното в хижа "Академик" семейство с малко дете