НОВИНИ

Нобеловите награди бяха връчени в Осло и Стокхолм

Тазгодишните нобелови награди бяха връчени в Осло и Стокхолм. Церемониите са в деня на смъртта на Алфред Нобел - 10-и декември 1896 година.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:35, 10.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

По волята на Алфред Нобел единствено наградата за мир се връчва в норвежката столица. Церемонията е в присъствието на кралското семейство и премиера на страната. Тази година лауреатът е Международната кампания за забрана на ядреното оръжие. В организацията членуват представители от над 100 страни.

Беатрис Фин, изп. директор на Кампанията за забрана на ядреното оръжие: "Критици на нашето движение казват, че сме идеалисти без основа в реалността, но ние представляваме единственият рационален избор, тези които отказват да приемат ядрените оръжия за неотменима част на света.

85-годишната японка Сецуко Терлоу, преживяла атомната бомбардировка над Хирошима също произнесе реч.

Сецуко Терлоу , оцеляла от бомбардировката над Хирошима: Ние не се примиряваме да бъдем жертви. Отказваме да чакаме възпламеняването на огъня или бавното отравяне на света. Ние казваме: ядрените оръжия и човечеството не могат да съжителстват".

Фин и Терлоу получиха почетна грамота,нобелов медал и чек за един милион и 100 000 долара.С парите ще се основе нов фонд с цел всички страни в света да подпишат договора за забрана на ядреното оръжие, приет през юли от ООН. На церемонията в кметството в Осло не присъстваха посланиците на ядрените сили, а техни по-низшестоящи дипломати.

ШВЕЦИЯ

Останалите 11 лауреати на нобелови награди получиха отличията си в Стокхолм от ръцете на краля на Швеция Карл 16 Густав. Най-възрастният избраник тази година е 85 годишният професор по медицина Райнер Вайс, а най-младият - 63-годишният писател Кадзуо Исигуро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа помага на 5-годишния Димитър
"Българската Коледа" помага на 5-годишния Димитър
Плевен отбеляза с чествания ​140 години от Освобождението си
Плевен отбеляза с чествания ​140 години от Освобождението си