НОВИНИ

НОИ с анализ на ефекта от новата формула за изчисляване на пенсиите

Националният осигурителен институт подготвя анализ за ефекта от прилагането на промените във формулата за изчисляване на пенсиите, влязла в сила от първи януари тази година. Поводът е информация, че се очаква 37% от пенсионерите да бъдат ощетени от новите правила. Анализът ще бъде готов до няколко дни, обяви социалният министър Бисер Петков.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:17, 18.03.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Рано е да се говори за гратисен период за прилагане на новата формула, заяви министър Петков. Законовите промени предизвикаха общественото недоволство, след като станаха ясни данните на НОИ за процента на ощетените пенсионери. Именно затова още миналата седмица е възложено на института да анализира по-задълбочено колко души и колко точно ще загубят от въвеждането ѝ.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя.
;

Според бившия социален министър Иван Нейков проблем има, никой не знае все още мащаба му, но със сигурност са засегнати много хора.

Иван Нейков - бивш министър на социалната политика: Трябваше да бъде направена предварителна оценка на въздействието на това решение. Явно не е било направено това нещо тогава и сега както се казва сърбаме попарата.
;

Според президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов трябва да се види цялата картина, иначе лесно се правят сензации.

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": Появява се някакво число, 37% щели да имат промени в пенсиите надолу, но какво значи надолу - лев, два, пет. Оттам нататък някой да ги изкарат 500 е лесна работа. Икономистите могат да си изкарат каквото си искат.

Според Манолов не трябва да забравяме и че на 63 процента пенсиите биха се увеличили.

;

И един човек да е засегнат от новия модел обаче, според Иван Нейков това ще подкопае доверието в системата.

Иван Нейков - бивш министър на социалната политика: Той ще си казва аз си изпълнявах условията, които вие ми поставяхте, и сега когато дойде моментът да си получавам пенсията, вие ми променяте условията. Би било разумно да се даде право на хората да избират дали по стария или по новия модел да им бъде изчислявана пенсията.

Новата формула предвижда бъдещите пенсионери да не могат да избират най-добрите 3 години от трудовия си стаж преди 97ма година. Значение има само доходът след 2000та година. Според управляващите така се предотвратява възможността за измами.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ще излъчи квалификациите на българските национали за Европейското по футбол
БНТ ще излъчи квалификациите на българските национали за Европейското по футбол
Навършват се пет години от анексирането на Крим
Навършват се пет години от анексирането на Крим