НОВИНИ

​Номинациите за нови министри ще се обсъждат на коалиционен съвет в понеделник

На коалиционен съвет в понеделник ще бъдат обсъдени номинациите за нови министри, които ще поемат ресорите на тримата, подали оставки вчера. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. По думите му е било необходимо да се поеме политическа отговорност както за катастрофата край Своге, така и за действията на полицията след инцидента с бащата на президента. Премиерът не отрече, че може да има още промени в кабинета. Във Варна той присъства на 11-я летен университет на младежкия актив на ГЕРБ.

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 01.09.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Според премиера кабинетът се разделя с качествени хора и специалисти, но събитията през последните седмици - катастрофата в Своге и опитът да се потули случаят с бащата на президента в Харманли са показали, че е време за промени в изпълнителната власт.

Бойко Борисов, премиер на България: Още в неделя казах, че ще бъда безкомпромисен и мисля, че в това трябва да се търси политическата воля и отговорност. Да, пет писма са изпратени до фирмата да си оправи пътя, да, има строителен контрол, да, има приемателни комисии от над 20 души. Но в края на краищата, когато е имало сигнали, че пътят е опасен, министърът е длъжен да стои там, на пътя, ако трябва и да го предотврати... А пък вътрешният министър Радев - според мен, начинът, по който действа полицията на много места, не само в Харманли, е точно това, което не искам да виждам в полицията - невинният да е изкаран виновен, вмешателство на партийни лидери...Така че повече няма да коментирам случая, свързан с работата и ръководството от страна на министерството. Към тях имам претенции.

Премиерът уточни още, че тъй като напусналите министри са от квотата на ГЕРБ, няма причини оставките им да са били съгласувани с коалиционните партньори. Що се отнася до новите министри, те също ще бъдат от ГЕРБ, но назначенията им ще бъдат подробно дискутирани в коалицията.

Бойко Борисов: Разбира се, ние, като едно коалиционно правителство, всеки от нас трябва да бъде съгласен и да може да работи с тези хора…

Премиерът не скри, че може да има още промени в кабинета "Борисов 3".

Бойко Борисов: Имам претенции към още министри, но това като се съберем с колегите, ще го говорим...

По време на младежкия форум във Варна председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов също коментира министерските оставки и остро критикува начина, по който от БСП са реагирали на тях. Според него опозицията е започнала да дава морални оценки, но не поема политическа отговорност. Цветанов не спести критики и към позицията на президента Румен Радев, който по различен начин оценявал катастрофата в Своге и пътния инцидент с неговия баща, премълчан повече от 9 дни.

Според Цветанов президентът обслужва интересите на БСП, за да може да дискредитира държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангелкова отрече информациите, че ще оглави овакантения пост на Московски
Ангелкова отрече информациите, че ще оглави овакантения пост на Московски
Километрични задръствания и изнервени шофьори на граничния пункт Кулата
Километрични задръствания и изнервени шофьори на граничния пункт "Кулата"