Нормализира се обстановката след наводнението в община Стражица

Нормализира се обстановката в община Стражица, където от вчера е обявено бедствено положение заради скъсана язовирна стена край село Нова Върбовка и прелелия язовир „Чешме дере". И днес продължава отводняването на засегнатите къщи, а комисия започва да описва щетите. Вижте повече от прякото включване на Десислава Николова

от Десислава Николова
преди 9 месеци (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

От сутринта екипи на пожарната източват язовира край Нова Върбовка. Нивото му е спаднало значително и към момента няма опасност от преливане. В село Камен най-тежка остава ситуацията в местното училище. Котелното помещение е в тиня, която и в момента спасителните екипи разчистват. В училището учат 260 деца. Те са преместени в друг филиал и учебният процес не е нарушен. Проблеми има и в съседното село Горски Сеновец, където градушка колкото орех е унищожила реколтата на хората.

Още за пораженията от бедствието в района:

Тонове кал, тиня, изкъртен асфалт и подгизнала покъщнина разчистват втори ден хората от село Камен. А екипи на пожарната цяла нощ източваха язовира „Зеленчуков дол". В момента нивото му се е понижило с метър и властите уверяват, че при нов дъжд няма опасност да прелее.

Румен Павлов, кмет на община Стражица: Проблемът е многото вода, многото дъжд, който се изсипа - около 100-120 литра на кв. метър. Проблемът идва от големият водосток и голямата сила на водата, направи всички проблеми.
Димчо Димов, кмет на с. Камен: Нямаме паника, почистени са улиците, учрежденията си работят, контролирано изпомпваме избените помещения и котелното помещение на училището.

В съседното село Горски Сеновец градушка напълно е унищожила градините на хората.

4000 декара слънчоглед, царевица, пшеница и рапица също са под вода.

Станимир Стоянов, главен агроном на земеделска фирма: Може да се каже, че реколтата е съсипана, не на 100%, но може би с 50% ще паднат добивите.

Земеделският производител се надява на компенсация от държавата, за да възстанови поне малка част от нанесените щети. По груби изчисления загубите са за около 240 000 лв. В момента се извършва оглед на засегнатите култури.

Работата по отводняването в района продължава и се очаква в 14.00 часа бедственото положение в Община Стражица да бъде отменено.

Топ 24
Най-четени