COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Норвегия е сцена на най-голямото военно учение на НАТО "Единен тризъбец 2018"

Норвегия е сцена на най-голямото военно учение на НАТО след края на Студената война - "Единен тризъбец 2018". Учението навлезе в активната си фаза - с полеви стрелби в централна и източна Норвегия, с военноморски маневри в Северния Атлантик и Балтийско море и въздушни рейдове над три държави. Екип на "По света и у нас" следи учението на място.

Александър Марков
от Александър Марков
20:26, 01.11.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

50 000 войници, 250 самолета, 65 кораба и плавателни средства и над 10 000 машини и автомобили участват в учението "Единен тризъбец 2018" - най-голямото учение на НАТО от три десетилетия.

Учението, в което участват всички 29 страни-членки на НАТО, Швеция и Финландия, разиграва фиктивен сценарий: възстановяване суверенитета на държава-съюзник, след като е била нападната.

ген.-майор Дейвид Фърнес, командващ Втора дивизия на Морската пехота на САЩ: Целта на учението е да дойдем тук бързо, да се разгърнем с техника и оръжие и да си свършим работата. Това правим в момента.

Превземане на градове, амфибийни десанти, боеве във въздуха са само част от упражненията в учението.

Съединените американски щати участват с най-големия контингент от 14 000 войници, 1100 от които са морски пехотинци. Някои от тях излитат за поредното учение.

Морските пехотинци използват постоянно складирани в секретни точки в Европа бойни бронирани машини, оръжия и гориво, което позволява на САЩ да ротира военни в Европа с минимум пренасяне на оборудване през Атлантика.

майор Джордън Кокрин, Втори експедиционен корпус на Морската пехота на САЩ: Половината техника, която виждате зад мен, беше извадена от пещери в Норвегия през октомври. Това ни дава възможност да установим лагери като този и да отговорим на всяка криза изключително бързо.

Разузнавателни роти патрулират през няколко километра край всеки стратегически важен път.

ефрейтор Кайл Грал, Втори лековъоръжен разузнавателен батальон, рота "Алфа", САЩ: Това е амфибийна лековъоръжена бронирана машина с 25-милиметрово автоматично оръдие, две 8-милиметрови картечници и система за наблюдение до 9000 метра. Ние сме разузнавателна рота - излизаме, намираме врага и научаваме всичко, което трябва да знаем за него.

За пръв път след края на Студената война американски самолетоносач - "Хари Труман" с ударна група, ще навлезе в Арктическия кръг в рамките на учението.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Защо Австрия се отказа от споразумението на ООН за миграцията?
Защо Австрия се отказа от споразумението на ООН за миграцията?