НОВИНИ

Една от най-големите колекции от частни носии се намира в село Елешница

Двама мъже от разложкото село Елешница притежават една от най-големите частни колекции от автентични народни носии. Дрехите, които са основно от средата и края на 19 век, двамата издирват и купуват от наследници на хора, които са ги носили от цяла България и от съседните Гърция, Македония и Сърбия.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
20:50, 12.11.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Иван Чанков и Петър Кърпачев започват да колекционират носии, украшения и оръжия от Балканите, изработвани през 19 и началото на 20 век, преди няколко години. Колекцията им вече наброява десетки автентични костюми и аксесоари към тях, много от които те обличат на празници и събори.

Иван Чанков: Още от дете се занимавам с носии, кукери се правехме, от деца още и от там тръгна всичко, от Великден тръгна така да го кажа и постепенно стигнахме до това нещо, което е сега.
Петър Кърпачев: Има доста интересни носии от всички региони. Ето тук можем да видим една много елитна и много рядка носия мияшка от Галичник, с оригинални накити по нея. Тук също има много редки носии от Горна Река Македония отново. Също така носии от Пиринска Македония.

За да не бъдат унищожени или откраднати най-ценните носии и аксесоарите към тях, както и оръжията, се съхраняват в сейфове.

Петър Кърпачев: Голяма част от самите накити, оръжията през времето са изчезнали от България и сега по един или друг начин ги връщаме тука.

Двамата приятели продължават да обогатяват колекцията си с помощта на сдружение "Хайдути", което съхранява българските традиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел отбеляза стогодишнината от даването на избирателни права на жените
Ангела Меркел отбеляза стогодишнината от даването на избирателни права на жените
Какви мерки се предприемат срещу недостига на кадри в туризма?
Какви мерки се предприемат срещу недостига на кадри в туризма?