COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Една от най-големите колекции от частни носии се намира в село Елешница

Двама мъже от разложкото село Елешница притежават една от най-големите частни колекции от автентични народни носии. Дрехите, които са основно от средата и края на 19 век, двамата издирват и купуват от наследници на хора, които са ги носили от цяла България и от съседните Гърция, Македония и Сърбия.

от Станислава Христова
20:50, 12.11.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Животът

Иван Чанков и Петър Кърпачев започват да колекционират носии, украшения и оръжия от Балканите, изработвани през 19 и началото на 20 век, преди няколко години. Колекцията им вече наброява десетки автентични костюми и аксесоари към тях, много от които те обличат на празници и събори.

Иван Чанков: Още от дете се занимавам с носии, кукери се правехме, от деца още и от там тръгна всичко, от Великден тръгна така да го кажа и постепенно стигнахме до това нещо, което е сега.
Петър Кърпачев: Има доста интересни носии от всички региони. Ето тук можем да видим една много елитна и много рядка носия мияшка от Галичник, с оригинални накити по нея. Тук също има много редки носии от Горна Река Македония отново. Също така носии от Пиринска Македония.

За да не бъдат унищожени или откраднати най-ценните носии и аксесоарите към тях, както и оръжията, се съхраняват в сейфове.

Петър Кърпачев: Голяма част от самите накити, оръжията през времето са изчезнали от България и сега по един или друг начин ги връщаме тука.

Двамата приятели продължават да обогатяват колекцията си с помощта на сдружение "Хайдути", което съхранява българските традиции.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отложиха заседанието по делото за взрива в завод "Миджур" за 16 юли
Отложиха заседанието по делото за взрива в завод "Миджур" за 16 юли
Екипи на БЧК в Русе правят регистър на бездомните хора
Екипи на БЧК в Русе правят регистър на бездомните хора