НОВИНИ

Нов антирекорд за турската лира: Ердоган обвинява САЩ за сривовете

Централната банка на Турция обяви серия от мерки за стабилизиране на икономиката. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че националната валута ще се върне скоро към разумната си стойност, но лирата и днес продължи да се обезценява. Според Ердоган - защото САЩ забиват нож в гърба на съюзника си Турция и защото предатели саботират турската икономика с фалшиви новини в интернет.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:23, 13.08.2018
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Над 340 души са вече разследвани в Турция за публикации в интернет във връзка с главоломния срив на националната валута. Президентът Ердоган се възмути, че според някои от тях, той се готвел да разпореди конфискация на банкови влогове.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: В социалните мрежи има икономически терористи! Съдебната система взема мерки и ще ги накажем, когато ги хванем. Защото са предатели!

Ердоган за пореден път обвини САЩ, че подлагат Турция на икономическа блокада. Но увери сънародниците си, че икономиката не потъва и далеч не е свършено с нея.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Вярвам, че курсът на лирата ще се върне скоро към разумното ниво, съгласно икономическата логика. Не се безпокойте!

Но след близо 40% спад от началото на годината, лирата продължи да се срива в първия работен ден от новата седмица. На азиатските борси сутринта беше отбелязан антирекорд от 7,24 лири за 1 долар. На европейските по-късно курсът достигна 6,88 за долар - със 7% по-ниско ниво от петък и близо 150 на сто от това преди опита за преврат преди две години.

;

Турската централна банка обяви мерки за стабилизиране на икономиката, включително допълнителна ликвидност от 10 милиарда лири и злато на стойност 3 милиарда долара. Но не обяви увеличаване на лихвените проценти.

Йозлем Шенгюл, икономически анализатор: Ако продължава така, рецесията ще продължи и след 2019 г. А инфлацията в края на тази година ще е много по-голяма от очакваните 17%.
Али Делиджи, германски гражданин от турски произход: За живеещите в Европа, като нас, поскъпването на еврото е добре. Но не е така за хората в Турция. Всичко, с което можем да помогнем, е да обменяме евро в лири.

Турската икономическа буря беше един от главните фактори еврото да достигне днес най-ниското си ниво спрямо долара от 13 месеца. В Европа загуби заради Турция очакват няколко големи банки и преки инвеститори, голяма част от които от Германия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Никой, особено Германия, няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. Но турската централна банка трябва да функционира независимо. Скоро ще говорим за това с турския президент.

Кремъл отрече Ердоган да е искал икономическа помощ от президента Владимир Путин. В Анкара тази вечер предстои среща на външните министри Лавров и Чавушоглу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 450 души са ранени след поредния протест в Букурещ
Над 450 души са ранени след поредния протест в Букурещ
Русия с най-много златни медали от Европейския спортен шампионат
Русия с най-много златни медали от Европейския спортен шампионат