НОВИНИ

Нов дрескод за служителите в Софийския районен съд

От 14 януари влизат в сила задължителни изсквания за облеклото на служителите в Софийския районен съд. Мярката се отнася за съдиите, съдебните служители, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията. Всички те вече трябва да спазват благоприличие и делови вид в облеклото, съответстващ на „високоотговорните им трудови функции", се казва още в заповедта.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:30, 05.01.2016
6207
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Заповедта е подписана от председателя на Софийския районен съд съдия Методи Лалов. Според новите правила дрехите трябва да са чисти, неизмачкани, без петна и ярки надписи или украси. Не се допуска носенето на джапанки, маратонки и кубинки, като дамските обувки трябва да са с ток, не по-висок от 7 сантиметра.

Изключения има единствено за служителите от отделите „Връчване на призовки и съдебни книжа" и „Куриерска поща и спешни призовки". Носенето на дънки се разрешава само ако са в тъмен цвят и класическа кройка. Полите на дамите трябва да са не по къси от 5 сантиметра над коляното, като са забранени изрязаните потници и блузи.

Има правила и за маникюра, грима и прическата. Татуировките и пиърсинга пък не трябва да се демонстрират публично. Как обаче реагират служителите на новите изисквания?

съдия Методи Лалов - председател на Софийския районен съд: "Служителите са подготвени за това - съдиите го приемат по-болезнено. Една част. Друга част адмирират издаването на такава заповед, тъй като те нямат нужда впрочем от нея."

В институцията работят над 800 души. За миналата година всеки е получил по 1730 лева за облекло. Въпреки това, обаче, куриозни случай не липсват.

съдия Методи Лалов - председател на Софийския районен съд: "Няма да цитирам конкретни имена - но имаше колега, който си беше позволил в дежурство по наказателни дела, понеже беше лято - топло е, във онази сграда нямаше климатици, най вероятно това е неговото оправдание да бъде с чехли. Т.е. да са му открити краката, стъпалата. И над всичко това и на голите прасци да има тога."

Съдия Лалов е убеден, че новата заповед ще има незабавен ефект, а санкции за неспазване на дрескода ще бъдат налагани, само при крайно упорство от страна на служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Париж почитат паметта на жертвите от атентатите в редакцията на Шарли Ебдо
В Париж почитат паметта на жертвите от атентатите в редакцията на "Шарли Ебдо"
Резонансът на кризата Рияд - Техеран
Резонансът на кризата Рияд - Техеран