Инцидент на новия булевард във Варна

Земна маса се свлече върху отсечката от новия бул. "Васил Левски", която минава през ромската махала "Максуда" във Варна, и затвори за кратко локалното платно. При инцидента няма пострадали хора, но няколко къщи са застрашени от срутване, защото се намират на ръба на ската.

от Нивелина Няголова
преди 9 месеци
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От няколко години в ромската махала „Максуда" тече акция на общината по събарянето на незаконните постройки. Къщите по ръба на ската е трябвало да бъдат премахнати в хода на строителството на новия булевард, но Върховният административен съд е отменил заповедта.

Иван Портних, кмет на Варна: Ние веднага сме го обжалвали, но делото е насрочено за 20 януари 2020 година. Няма да чакаме тази къща да слезе на локалното, днес още започват събарянето. Няма да сме в нарушение, защото тук става въпрос за живота на хората - влизаме и събаряме.

По адресна регистрация в къщата, в която всеки момент може да се срути, живеят четирима души. Те бяха спешно евакуирани.

Алих Ахмедов: Тази вечер ще гледам да останем при комшиите. С тая болна жена може ли пред чужди хора.То поне да имаха да кажат тази къща е за събаряне. 10 дена напред, 15 дена и всеки да си изнесе багажа.

След събарянето на най-застрашената къща ще бъдат премахнати още 15 незаконни постройки. Само така скатът може да бъде укрепен и обезопасен.

Иван Портних, кмет на Варна: Строим отгоре път, защото там не може да влезе нито полиция, нито пожарна, нищо в махалата, правим сервизен път и слагаме ограда, за да не могат да си хвърлят боклуците по ската и залесяваме ската.

За всички хора, чиито къщи ще бъдат съборени, Община Варна ще осигури временен подслон.

Топ 24
Най-четени