НОВИНИ

Нов команден пункт на Регионалната дирекция за борба с градушките​ в Хасково

В Хасково заработи нов команден пункт в Регионалната дирекция за борба с градушките. Той ще управлява действията на 27 ракетни площадки, разположени на територията на областта. На откриването, земезелският министър Десислава Танева обяви, че до 10 дни в страната ще започнат работа още ракетни площадки.

bnt avatar logo
от П. Пилитова, П. Одаджиев​
15:43, 23.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

След въвеждането в експлоатация на командния пункт защитените обработваеми площи в Хасковска област стават 1 милион и 100 хиляди декара подчерта министър Танева:

Десислава Танева - министър на земеделието, храните и горите: Характерното тук за земеделския сектор, че близо 20% са трайни насаждения и зеленчуци, значително повече от средните за България и районът е от зоните в България с най-чести такива процеси.

В системата за защита от градушки са инвестиране над 1 милион лева.

Юрий Найденов - началник отдел Оперативна дейност в РД "Борба с градушките", Хасково: 70 до 80% е ефективността на системата като се стремим да я подобряваме. Ние следим процесите къде се развива, как се заражда облакът, фазата, в която става градоопасен. От тук се взима решение кога да се започне обработката с ракети, противоградови ракети, колко да се стреля и кога да се прекрати.

Министър Танева разгледа една от площадките за изстрелване на ракети в землището на село Войводово.

Танева подчерта, че след 1989 година за първи път преди повече от 3 години е стартирал проект за обновяване и разширяване на обхвата на противоградната защита в България, която покрива над 11 милиона декара площи, а те ще станат почти 14 милиона с открития днес команден пункт. Министър Танева подчерта, че през последните години в страната са инвестирани общо 13 милиона лева за противоградова защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земна маса се свлече върху отсечка бул. Васил Левски във Варна
Земна маса се свлече върху отсечка бул. "Васил Левски" във Варна
Земеделци получиха над 3 млн. лева компенсации за зимните пръскания
Земеделци получиха над 3 млн. лева компенсации за зимните пръскания