COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Нов маркиращ кораб ще обозначава река Дунав с плавателни знаци

Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав в Русе вече разполага с нов маркиращ кораб и катер. Основната му функция ще е да обозначава плавателния път със знаци. Това предотвратява засядането на плавателните съдове при ниски водни нива. Новият кораб ще носи името „Осъм".

от Венета Николова
12:25, 03.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Досега Агенцията разполагаше само с един маркиращ кораб „Вит", който е на 40 години и е в техническа неизправност. А участъкът, който трябва да се поддържа с плаващи навигационни знаци е около 230 км. На брега също има знаци, за които Агенцията отговаря.

инж. Павлин Цонев - изп. директор на ИАППД - Русе: В летния период и в периоди на ниски водни стоежи дори и два кораба наистина са малко, защото навигационната обстановка в момента е много трудна, има много прагови участъци и обстановката се разрушава от корабите и трябва да се възстановява по най-бързия начин. Освен това затруднения имаме и през зимата, когато се налага да се снемат шамандурите от реката и да се приберат.

Първата задача на новия кораб „Осъм" е да постави знаци в най-критичния участък с прагове, който е над остров Батин до устието с река Янтра.

Красимир Кънчев - капитан на кораба „Осъм": С катера ще огледаме там, той ще направи измервания и се надяваме да подобрим корабоплаването специално в този участък. Корабът „Осъм" разполага с една от последните модернизации - разполагаме с три ехолота в носовата част, имаме и в кармовата част.

Корабът „Осъм" е построен с европейски средства във Варненската корабостроителница. Негова кръстница стана Галина Василева -ръководител на дирекция „Координация на програми и проекти" в министерството на транспорта.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какво трябва да правим, за да не се разпространява коронавирусът?
Какво трябва да правим, за да не се разпространява коронавирусът?
Спасяват старата часовникова кула в Дупница
Спасяват старата часовникова кула в Дупница