НОВИНИ

САЩ,Франция,Германия и Канада призоваха Русия да разкрие програмата си "Новичок"

Британският министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс заяви, че руският президент Путин в крайна сметка е отговорен за нападението с "Новичок" срещу бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му. Така той хвърли на още по-високо ниво вината за покушението, след като вчера Лондон посочи като извършители двама руснаци, агенти на руското военно разузнаване. От Москва отново отхвърлиха обвиненията за всякаква съпричастност. Тази вечер обаче четири страни - САЩ, Канада, Франция и Германия в обща декларация изразиха доверие към британските заключения. Заедно с Лондон те призовават Русия да разкрие програмата си "Новичок".

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 06.09.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Извършителите на опита за отравяне с Новичок са действащи офицери от руското военно разузнаване, то отговаря пред министерството на отбраната, а то пред президента Путин, обоснова тезата си британският министър.

Бен Уолъс, министър по въпросите на сигурността на Великобритания: Правителството като цяло очевидно се ръководи от президента на Русия и пряко или непряко той носи много сериозна отговорност.

След като вчера Лондон обяви имена и разпространи снимки на двамата руснаци, които обвинява за покушението в Солзбъри, премиерът Мей изтъкна пред парламента, че Великобритания и съюзниците й трябва да активизират противодействието на ГРУ.

Великобритания свиква тази вечер и Съвета за сигурност, за да представи новата информация по случая "Скрипал". Британски медии съобщават, че дипломатическият натиск вероятно ще е придружен от действия на британското разузнаване срещу ГРУ. Кремъл днес отхвърли като недопустими всякакви обвинения към висшите или по-ниските ешалони на властта.

Пред журналисти в Москва се появи и племенницита на бившия руски агент.

Виктория Скрипал, племенница на Сергей Скрипал: Смятам, че ако Сергей Скрипал беше жив, нямаше да се противопоставят да го посетя. Сигурно предполагат, че съм терорист и възнамерявам да отида там с този Новичок и да довърша работата. Друго обяснение не намирам.

След излизане от болница бащата и дъщерята Скрипал се възстановяват на неуточнено място от съображения за сигурност. Виктория Скрипал благодари на президента Путин за отношението му към семейството и действията му по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в банка в Синсинати, четирима души са убити
Стрелба в банка в Синсинати, четирима души са убити
Тържества в цялата страна по повод 133 години от Съединението
Тържества в цялата страна по повод 133 години от Съединението