НОВИНИ

Нов обитател в Парка за танцуващи мечки пристигна от Албания

Нов обитател на Парка за танцуващи мечки край Белица пристигна рано тази сутрин от Албания. Мечето Рику беше спасено от „Четири лапи“ през ноември от селски двор в планинската област Шкрапар в южната част на Албания, но едва сега стана възможно преместването му в България заради трудностите при оформяне на документите за международен транспорт. Докато бъдат издадени всички разрешителни, Рику беше временно настанен в зоопарка в Тирана, където вчера сутринта екипът на „Четири лапи“ го упои и натовари в специализираната си линейка за транспорт на диви животни.

нов обитател парка танцуващи мечки пристигна албания
bnt avatar logo
от БНТ
14:40, 04.05.2017
Чете се за: 01:03 мин.
Още

След близо 24-часова одисея по пътищата на 4 балкански страни – Албания, Македония, Гърция и България, Рику пристигна в парка край Белица рано тази сутрин. Пътуването беше затруднено както от специфичните условия за преминаване на граничните пунктове между различните страни, така и поради сложната политическа ситуация в Македония и невъзможността за преминаване през Косово. След пристигането си в Парка за танцуващи мечки, Рику беше настанен в самостоятелно карантинно отделение, където ще прекара десетина дни за да се адаптира към новата среда, преди да бъде пуснат на свобода в някое от откритите заграждения.

Двугодишният Рику е бил отгледан от бебе в частен двор, след като майка му по всяка вероятност е била отстреляна от бракониери. Първоначалната идея на собственика на малкото мече била да го продаде като танцуваща мечка за забавление на туристите в морските курорти на Албания. През 2015 г. правителството въвежда забрана за притежаването на кафяви мечки от частни лица и в партньорство с „Четири лапи“ и други неправителствени организации от Западна Европа започва усилия за спасяване на онези животни, които са отглеждани при неподходящи условия. Преди да бъде предаде Рику на „Четири лапи“, собственикът му е опитвал няколко пъти да се отърве от него и да го пусне в дивата природа, но мечето винаги се е връщало обратно в търсене на храна.

;

В най-близко бъдеще „Четири лапи“ предвижда да приюти от Албания още една мецана – Йета, която е и последната използвана като танцуваща мечка в страната. В края на миналата година тя, както и Рику, беше конфискувана и настанена временно в зоопарка в Тирана. С преместването на Йета „Четири лапи“ ще сложи официално края на явлението „танцуваща мечка“ на Балканите, след като между 2000 и 2007 г. в парка край Белица бяха приютени всички български танцуващи мечки, а през 2009 г. – последните от Сърбия. С пристигането на Рику общият брой на обитателите в убежището за мечки стана 26.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация „Радостина Константинова” обяви конкурс за стажант в Transitions Online
Фондация „Радостина Константинова” обяви конкурс за стажант в Transitions Online
Eкип на БНТ полетя над София преди парада за Гергьовден
Eкип на БНТ полетя над София преди парада за Гергьовден