НОВИНИ

Нов параклис осветиха в планинското село Градево

Нов параклис беше осветен в планинското село Градево. Той носи името "Свети Четиридесет мъченици” и е изграден върху древно оброчище, където преди много години имало три черкви. Земетресения обаче разрушили старите храмове. Главен инициатор за построяването на параклиса е Светла Везенкова.

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 23.08.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Светла с любов си спомня за родното село Градево, където е израснала. Преди четири години със семейството ѝ решили да поставят малък параклис в района на древното оброчище. От тогава там всяка година се прави среща на хората родени в селото.

Светла Иванова
"След като поставихме параклисчето, малкото, една нощ се появи в съня ми една и тя ми казва, без обръщение казва "Тука - и показва там на мястото - ако направите една стаичка, аз вечер ще си преспивам и сутрин рано ще си тръгна нагоре.”

Светла смята, че в съня ѝ се е явила Света Петка, затова изпълнила заръката ѝ. Под навесите на оброчището има малка стая, която винаги е отворена. С помощта на много доброволци и дарители големият параклис "Свети Четиредесет мъченици” е изграден за по-малко от година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският маратон на Ангела Меркел
Европейският маратон на Ангела Меркел
Отиде си Митко Цонев
Отиде си Митко Цонев