НОВИНИ

Нов президент на Бразилия от днес

Бразилия от днес има нов президент - Мишел Темер. В първото си обръщение към нацията той обеща да изведе страната от икономическата криза. 75 годишният адвокат зае поста на държавен глава след като снощи Сенатът отстрани окончателно Дилма Русеф от президентското кресло. След полагането на клетвата Темер отпътува на посещение в Китай.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:56, 01.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

От "декоративен вицепрезидент" както самият той се описваше досега, Мишел Темер оглави Бразилия на мястото на Дилма Русеф, която смята свалянето си за държавен преврат.Юрист по образование, Темер е член на центристката Партия на бразилското демократично движение.

В първото си обръщение към нацията след положената клетва той обеща да се справи с икономическата криза.

Мишел Темер, президент на Бразилия
"В страната има почти 12 милиона бeзработни и дефицит от 170 милиарда. Искам да подчертая стълбовете на нашата административна ефикасност:възстановяване на икономическия растеж, работни места, социални програми и омиротворяване на страната".

От Темер се очаква да успее там, където Русеф не успя - например да напълни хазната със средства. Калената в битки, 68 годишна водачка на Работническата партия обеща да се върне. Подкрепят я хиляди, които излязоха на улицата да протестират след решението на Сената.

Ана Мура, привърженик на Дилма Русеф
"Това беше държавен преврат. Законно правителство беше свалено без доказателства за извършено престъпление".

Въпреки, че беше отстранена, след 13 години управление на нейната партия Дилма Русеф може отново да се кандидатира за президент. Изборите са през 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение и размирици след президентските избори в Габон
Напрежение и размирици след президентските избори в Габон
Варна получи в дар фигура на Владислав Варненчик
Варна получи в дар фигура на Владислав Варненчик