НОВИНИ

Нов Център за ранна диагностика на онкологични заболявания

Центърът разполага с единствения за държавните ни болници три-тесла магнитен резонанс.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:14, 08.12.2015
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

От днес "Александровска болница" разполага с Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания. Новата апаратура позволява целият цикъл на лечението да става на едно място.

Премиерът и двама министри присъстваха на откриването. За него са купени 36 апарата, които ще бъдат разпределени в 12 клиники в болницата.

Центърът разполага с единствения за държавните ни болници три-тесла магнитен резонанс. Благодарение на него пациентът получава възможно най-модерното образно изследване. Друг уникален апарат позволява още в момента на ендоскопията да се разбере дали образуванието е доброкачествено, или не.

Доц. д-р Константин Ангелов, изп. директор на УМБАЛ "Александровска болница": Наличието на портативна гама камера и възможността за намирането на всички лимфни възли, които са метастатични, гарантира извършването на радикална оперативна интервенция без оставането на тумор в човека.

Центърът разполага и с апарат за интероперативна лъчетерапия. Така, с новата техника се гарантира комплексното лечение на пациента.

Д-р Петър Москов, министър на здравеопазването: Нямаше умора да ми се задава въпроса - какво значи комплексен подход към лечението на пациента - ей това значи. Да могат да намерят пълния цикъл на лечение тук при вас с най-модерната, най-добрата възможна апаратура.

Годишно Александровска болница има над 3 000 онкопациенти. А данните показват, че у нас заболеваемостта и смъртността от злокачествени образувания нарастват. Според националния раков регистър, над 270 хиляди българи са онкоболни. А всяка година над 35 хиляди души получават диагноза за раково заболяване.

Бойко Борисов, министър-председател: И с тази високо квалифицирана работна ръка в лицето на докторите, хирурзите и всички, които се грижите за пациентите, и тази апаратура аз мисля, че българите ще се убедят постепенно, че не е нужно да ходят в чужбина, и като се каже "ще ида в чужбина", не значи, че ще получат по-добро лечение.

Инвестицията за новооткрития онкоцентър е над 19 милиона и 190 хиляди лева. 16 милиона от тях са еврофинансиране, а 3 идват от държавния бюджет. Здравноосигурените ще могат да се лекуват в центъра по здравна каса, без допълнително заплащане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Булевард се превърна в сметище
Булевард се превърна в сметище
Общински съветници ще даряват средства за хора с увреждания
Общински съветници ще даряват средства за хора с увреждания