НОВИНИ

Нов център за терапия на деца – с помощ от „Делфините“

Център за рехабилитация на деца с неврологични проблеми бе открит в Специализираната болница "Термал" във Варна. Средствата за създаването му са събрани от дарения. Тук лицензирани специалисти по Бобат терапия ще работят с малки пациенти с детска церебрална парализа.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:05, 02.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Лечението в центъра е напълно безплатно. С дарените пари са купени топки за ерготерапия, специален слинг за повдигане на пациентите, легло и вертикализатори, които са изключително важни за поддържането на резултатите от другите терапии.

Антоанета Попхлебарова, Младежката организация "Делфините"
“Те имат право да ползват клинична пътека – всеки месец по 10 дни и тъй като това нямаше как да се случи във Варна, ние им помогнахме да съберем средства за тези уреди и за откриването на този център.”

Друга част от дарените средства са вложени в обучението на 4-ма специалисти от болницата, за работа по методиката Бобат. Техен ментор е Меглена Тодорова – сертифициран във Великобритания Бобат терапевт.

Меглена Тодорова, Бобат терапевт
„Тук днес аз видях едно детенце, което е дошло от защитено жилище, което никога не беше стояло право през живота си и е на 15 години. Дадохме му възможност просто за кратко време да опита какво означава да стъпи върху краката си. Беше му ужасно трудно като за първи път, но е някакво начало за него.“

Меглена припомня, че изправеният стоеж е най-естествената позиция за човешкото тяло и работата с вертикализатор е важна част от терапията на деца с неврологични проблеми. Изправеното положение, макар и с помощта на уреда, спомага за заздравяването на костите, поддържа позата на тялото и ставите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото за катастрофата край Лесидрен, при която загинаха 2 деца
Отложиха делото за катастрофата край Лесидрен, при която загинаха 2 деца
Добавиха 2 години към присъдата на избягалия от Пловдивския затвор
Добавиха 2 години към присъдата на избягалия от Пловдивския затвор