НОВИНИ

Нов закон за личната грижа предлагат родители на деца с увреждания

Нов закон за личната помощ предлагат майки на деца с увреждания. Той е разработен заедно с омбудсмана Мая Манолова и юристи. Целта му е да се премахне проектният принцип при отпускането на асистенти за хора с увреждания и вместо това да се въведе индивидуален подход за всеки човек. Според омбудсмана Мая Манолова подобни промени могат да се направят в рамките на бюджета, който сега е предвиден за лична грижа за хора с увреждания и е в размер на 169 млн. лева. Проектът включва и грижата за хора с увреждания, навършили 18г. За нуждата от промяна и животът след пълнолетието, разказват Тереза Ставрева и операторът Ивайло Стоянов.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:52, 11.06.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Вера Иванова, родител на дете с увреждане: Децата като него са обречени. С навършване на пълнолетието си както моето, което никога не е взимало някакви нормални пари или помощи. Вече е на 23г., а децата като навършат 18г. системата ги обрича буквално на смърт.

Това е Вера, майка на 23-годишно момче с детска церебрална парализа и множество съпътстващи увреждания. Държавата е преценила, че след навършване на пълнолетието му, за него и нуждите му са достатъчни 230 лв. на месец.

Вера Иванова, родител на дете с увреждане: Аз също например съм с ТЕЛК. Получих увреждане. Моята пенсия е два пъти по-голяма от тази на сина ми. Аз обаче мога да съм тук, да говоря, да живея, да работя, но той не може. И дори не може да оцелее, защото такава е системата, защото дори и да остане на улицата по кофите, той не може да стигне до кофите, както един човек на социална пенсия да иде и да се нахрани от една кофа.

"Порасналите деца" - така ги наричат техните майки. В семейства като техните навършването на пълнолетие е всичко друго, освен празник, защото тогава остават сами.

Вера Иванова, родител на дете с увреждане: Имам здраво дете, което е на 16 години. Тя го гледа сега, тя е следващото дете, което е обречено да бъде заложник вкъщи, за да гледа брат си.

И за да няма повече обречени деца, майките не се отказват. Предлагат нов закон, който да регламентира грижата както на непълнолетните, така и на вече порасналите деца.

Ина Маринова, майка на дете с увреждане: Този закон беше изработен от Мая Манолова и нейните юристи и нас включително. Изготвен е по нашите правила, така както ние го виждаме и го усещаме, че ни е нужно. Този закон, ако влезе ще има всичко онова, което ни липсва. Ще ми дава да речем асистентската грижа днес 9 часа, така че аз днес да мога да отида на работа, да работя 8 часа и да се върна и да си поема детето, нали някой казват: "Ти си майка, ти трябва да си гледаш детето"-така е, аз съм майка и в останалите часове ще си гледам детето."

Индивидуалната оценка на потребностите на всяко дете или човек с увреждане е онова, което предлагат да се промени. В новия закон е предвидено хората сами да управляват процеса и да избират асистентите си, които често пъти са член на семейството.


Ина Маринова, майка на дете с увреждане: Не е важно аз как се оценявам, важно е експерти да оценяват какво мога аз да правя, колко асистентска грижа да искам. Законът е съобразен с всичко. Включително някой да ни наблюдава и да ни оценява, защото ние родителите можем понякога да пресилим нещата, което е нормално.

Предстои обществено обсъждане, а след това и внасянето му в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интеграцията на имигрантите обсъждаха учители във Варна
Интеграцията на имигрантите обсъждаха учители във Варна
В Денят започва: Коментар на Соломон Паси за срещата на Г-7
В "Денят започва": Коментар на Соломон Паси за срещата на Г-7