НОВИНИ

Нова агенция по пътна безопасност ще работи за 20% по-малко жертви на ПТП-та

Българските пътища са най-смъртоносните в целия ЕС - България е на първо място по брой на жертвите спрямо броя на населението. Държавата вечно тръгва на война срещу "войната по пътищата", но дали знае как да я спечели? Нова Държавна агенция към Министерския съвет ще следи за безопасността на пътищата и намаляване на броя на жертвите при катастрофи. Най-вероятно, начело на новия държавен орган ще застане Малина Крумова, бивш зам.-министър на регионално развитие, която беше гост в Сутрешния блок на БНТ1.

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 26.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

По думите на Крумова, Агенцията ще заработи от началото на следващата година и тя ще е 12-ти поред орган, който ще се бори за пътната безопасност у нас.

Малина Крумова: Проблемът с катастрофите по пътищата е системен - той включва елементите водач и поведение, състояние на автомобилния парк, пътища, реакция при ПТП, лекарска и долекарска помощ. Всеки от тези държавни органи има отделни функции в рамките на неговите компетенции. Новата агенция ще се грижи за координацията между всички тях и също така ще има аналитични функции. Целта беше да се създаде гъвкав орган, който може да реагира на предизвикателствата и да бъде постоянен партньор на обществото.

Крумова е категорична, че новата държавна агенция ще може да постигне реални резултати в намаляването броя на жертвите по пътищата.

Малина Крумова: Считам че в рамките на една година може да намалее с 20% броят на жертвите по пътищата - много усилия вече са положени, има приета стратегия, която постига известно намаляване, но то не е достатъчно. Една от основните причини да няма съществен резултат е именно липсата на координация и проследяване на действията.

Вижте целия разговор с Малина Крумова във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Чернева: Има вариант да се стигне до нов референдум за Брекзит
Весела Чернева: Има вариант да се стигне до нов референдум за Брекзит
Петкова: Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, нотифициран от ЕК през 2007 г.
Петкова: Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, нотифициран от ЕК през 2007 г.