COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Нова ера за германските консерватори след лидера Ангела Меркел

Най-влиятелната партия в Европа, германският Християн-демократичен съюз има нов председател. Анегрет Крамп-Каренбауер наследи на лидерския пост Ангела Меркел. След оспорваното състазание с два изборни тура тя благодари на съперниците си Фридрих Мерц, бивш председател на парламентарната група в Бундестага и здравния министър Йенс Шпан. Преди обяд Ангела Меркел се прости с партията, която ръководи в продължение на 18 години. На прощаване тя получи като подарък диригентска палка на известния диригент Кент Нагано. Мария Стоянова проследи партийния конгрес в Хамбург.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:42, 07.12.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

За първи път от 18 години насам, германските консерватори имаха избор. Трима кандидати се надпреварваха за председателския пост на Ангела Меркел. За последен път тя откри партийния конгрес и застана пред членовете на партията като председател. Те й благодариха за 18-те години, в които модернизира Християн-демократичния съюз и го направи най-силната, най-доминантната партия не само в Германия, но и в Европа.

За Ангела Меркел в Хамбруг се затвори един кръг - в този град е родена, в него преди 28 години за първи път е делегат на конгрес и тук приключи председателството й. Освен диригентска палка тя получи и аплодисменти в продължение на 10 минути.

Ангела Меркел, бивш председател на ХДС: Ние, християн-демократите се отличаваме, но никога не се изолираме. Ние се караме, но никога не насъскваме и не унижаваме. За човешкото достойнство нямаме двоен аршин. Не противопоставяме.
;

Сегашният генерален секретар Ангегрет Крамп-Каренбауер беше сочена в допитванията като победител. В своята реч преди избора , тя заложи на подхода с т.нар. "човешко лице" в политиката.

Анегрет Крамп-Каренбауер, председател на ХДС: Когато през 1981 г. се влязох в партията, го направих, защото това беше партията, която не приемаше черногледството. Това беше партията, която държеше своя курс с решителност, оптимизъм и с поглед към бъдещето. За тази решителност апелирам сега.

Крамп-Каренбауер до сега не е заявила отчетливи позиции по европейски въпроси. В политически план е по-консервативна от Меркел.

Конгресът на Християнд-демократичния съюз беше уважен от много чуждестранни гости - лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол, кметът на Киев Витали Кличко, а от България - евродепутатите Ева Майдел и Андрей Ковачев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България може да получи 11.7 млрд. евро от Брюксел, но срещу условия
България може да получи 11.7 млрд. евро от Брюксел, но срещу условия
Представиха книгата Изчезващата памет на проф. Аксиния Джурова
Представиха книгата "Изчезващата памет" на проф. Аксиния Джурова