Една от най-големите световни компании за безолкохолни напитки откри нови производствени мощности в завода си в Костинброд. Инвестицията е за 40 милиона лева, а правителството на България ще отпусне средства за изграждане на инфарструктурата до завода. Повече чужди инвеститори у нас, по-голям износ за Западна Европа и по-добри пътища за транспортиране на произведеното в България - това е равносметката на премиера Борисов, който присъства на откриването.

На път към завода премиерът Бойко Борисов проверил как върви строежа на магистрала Европа.

Бойко Борисов - министър- председател: Въпреки че някои казват, че асфалтът не се яде, се оказва, че там, където правим пътищата, идват и инвеститорите, така че догодина ще видите каква магистрала ще има. Понеже беше казано вчера за моето управление - по време на това управление, само до средата на тази година е рекорден износ от България за Западна Европа - близо 28 милиарда лева.

Все повече компании идват и инвестират в България, подчерта още Борисов. Министър-председателят пое и ангажимента за изграждането на път до завода на стойност над милион 700 хиляди лева.

Бойко Борисов - министър-председател: До дни започваме изграждането на нов път за индустриалната зона Божурище, за да може тези хиляди тирове с продукция да има къде да се движат, за да не страда и населението. На собствениците да дават по-големи заплати, защото в програмата на правителството доходите са на първо място.

Новата производствена линия в Костинброд е първата по рода си за Европа. В завода за безалкохолни напитки работят над 350 служители, а през последните 23 години са инвестирани над 200 милиона лева.

Юрг Буркхалтер - изпълнителен директор на компания за безалкохолни напитки: Последната ни инвестиция на стойност 40 милиона български лева ни помага да превърнем Костинбродския завод в Европейско предприятие.

Министър-председателят демонстрира доброто си настроение и пред посланика на Гърция у нас.

Бойко Борисов - министър- председател: Пошегувах се,че нашите F-16 блок 70 са по-хубави от гръцките - те са блок 50. Но е вярно сега, какво да направим. И въпреки всичко фискалният резерв ни е пълен. И това, което сме поели ангажимент - за 10% увеличение на доходите и за следващата година - ще бъде изпълнено.

Посланиците на Гърция и Съединените щати определиха бизнес-климата у нас като много добър.

Н.пр. Григориос Василоконстандакис - посланик на Гърция в България: Неслучайно не само тази, но и редица други гръцки компании избраха именно България за своите инвестиции заради безопасната и добра среда за правене на бизнес тук.
Н. пр. Джъстин Фридман - временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ в България: Тази инвестиция тук е един жив символ на състоянието на българо-американските, но също така българо-американско-гръцките отношения, които са в отлично състояние в момента.

След церемонията премиерът не подмина и вътрешнополитическите теми. Отправи реплика към президента за забележката към правителството.

Бойко Борисов - министър-председател: Не му отива на Шипка, на такъв ден, да говори такива неща.

Борисов обясни и защо бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев е назначен за консул във Валенсия.

Бойко Борисов - министър-председател: Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика.

Борисов посочи още, че на заседание на Министерския съвет дошло изненадващо и за него писмо за съгласуване за смяната на шефа на НСО. Сега трябва да се реши кой ще застане на чело на Националната служба охрана.