НОВИНИ

Нова измама в интернет трие профили в Инстаграм

От няколко дни върви нова измама в социалната мрежа Иснстаграм. Много потребители се оплакват, че са им сменени паролите и придобилият достъп хакер трие профила им, каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев.За последните няколко дни три такива случая стигнаха до мен, добави той.

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 27.11.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Оказа се, че август месец е имало изтичане на голяма база данни на потребителски имена и пароли именно на хора в Инстаграм в "тъмния интернет", отбеляза Тулев.

Той призова хората да сменят паролите си в Инстаграм.

Експертът коментира и измамите с криптовалути, като открои, че по принцип този тип валути са доста рискови сами по себе си:

Любомир Тулев, експерт киберсигурност: Над 2000 криптовалути са известни, една от схемите напоследък е реклама чрез Фейсбук за закупуване на криптовалути от човек и то най-известните. Схемата е известна като "човек по средата". Хората превеждат пари на рекламиращия, а той действително си купува криптовалути, но за себе си. Криптовалутите крият голям риск. Биткоинът в последните седмици се срина от 5 хиляди и няколко долара до 3700 долара. Това се случва само за една седмица.


;

Трябва да се внимава от къде ще се закупят тези валути. Сайтовете трябва да се проверяват дали са легитимни и каква история имат, защото може да са измамни тези платформи.

По време на"чения петък" е имало случаи на сайтове, които са били създадени с цел открадване на лични данни с цел да бъде направена имотна облага във вреда на техните жертви, обясни още Тулев.

Той разказа и за криптовалута, която само заради посещаване на заразен сайт, би могла да инсталира java код на нашия компютър и така ползвайки нашия браузър и посещавайки други сайтове, компютърът започва да загрява все по-бързо.

Добра антивирусна програма и наблюдения на процесите в компютъра, ще ни помогнат да избегнем такъв проблем или да го преодолеем. По-просто казано - да се следи дали ни "бави" компютърът и какви сайтове се посещават, добави експертът по киберсигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви ще са трудностите за плащане на глобите на пътя?
Какви ще са трудностите за плащане на глобите на пътя?
Ивайло Калфин: Ако конфликтът в Азовско море ескалира, това ще засегне и нас
Ивайло Калфин: Ако конфликтът в Азовско море ескалира, това ще засегне и нас