Влизат в сила нови мерки за контрол на шофьори упортебили алкохол и наркотици

Нова наредба за установяване употребата на алкохол и наркотични вещества от шофьори действа от днес. Кръвни проби за наличие на алкохол се вземат в спешните центрове в страната. Тестове вече могат да установяват и наличие на наркотик в кръвта дори седмици след употребата.

Мария Чернева
от Мария Чернева
преди 2 години
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Кои са новите моменти и преодолени ли са основните пороци на старата наредба, която позволяваше да се оспорват изследванията за алкохол в съда, заради което пияни шофьори се измъкваха от правосъдието - Темата от години следи Мария Чернева - за проблемите тя разказа в серия от репортажи и в документалния филм "Хиляда промила несъответствие".

Добре измитите пеницилинови шишенца, облепени с лейкопласт и восък, в които се взима кръв за изследване, отиват в историята. Те са си там отдавна, но действащата наредба до вчера ги налагаше в практиката, 17 години след като са излезли извън всякакви европейски стандарти.

От днес вакуумните епруветки с консервант и антикоагуант са най-после легитимни - без възможност за груба манипулация на изследванията.

Владимир Тодоров - Асоциация на пострадалите от катастрофи: Успяхме да променим съответната наредба, която затваря в голяма степен вратичките, които съществуваха в предишната наредба, които даваха възможност на пияните шофьори да се измъкват.

Нормoтворците се съобразиха с експертите и премахнаха методи за изследване от преди повече от век. Измерването се осъществява само със съвременни газхроматографи. Както и на наркотичните вещества, техните аналози и метаболити. А някои от тях остават в организма, седмици след употребата им. Като активното вещество при канабиса - тетрахидроканабинол, който остава в слюнката 30 часа след изпушването на една цигара а метаболитите му се откриват дори 2 седмици след това в кръвта.

Владимир Тодоров: Дори преди 2 седмици да сте пушили, или да сте се боцкали, въобще не помисляйте да сядате зад волана защото технологиите ще ви установят и най-малкото ще бъдете лишени от правото да управлявате една или две години или глобени с няколко хиляди лева,

Освен в определените от закона случаи, лабораторни тестове се назначават и ако шофьорът реши да оспорва показанията на дрегера или полевият тест. Затова и уличеният шофьор ще си ги плаща накрая. Наредбата въвежда и използването на ново техническо средство от контролните органи.

Владимир Тодоров: Сега има нови предизвикателства, които наистина МВР трябва да се справи с тях. Това са доказателствените анализатори. По-прецизни и по-точни, които от следващата година трябва да се въвеждат поетапно.

Кръв вече се взима в спешните отделения в многопрофилните болници и филиалите на центровете спешна медицинска помощ. Въпреки протеста на спешните медици, които може и да са твърде заети със спасяването на нечий живот.

Топ 24
Най-четени