НОВИНИ

Нова система подобрява безопасността на корабоплаването по Дунав

Безопасността на корабоплаването по Дунав ще бъде подобрена с внедряването на нова система за проверки и регистрация на плавателните съдове. Разработката е дело на морските администрации на България и Румъния, като идеята е да обхване всички водни пътища в Европа.

bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 28.07.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Над 20 кораба, половината от които круизни, са били проверени след въвеждането на новата информационна система. Това са плавателни съдове, предварително определени като рискови.

Петър Киров, главен секретар на ИА „Морска администрация": Не можем да си позволим кораби, които не отговорят на стандартите за безопасност и сигурност, да участват на този пазар, защото те са заплаха за хората, за околната среда и на практика осъществяват и нелоялна конкуренция на пазара.

До момента проверките са установили само дребни нарушения, които своевременно са отстранени. През последната година пристанище Русе е регистрирало близо 9000 посещения на различни видове кораби, за които тепърва се събира информация.

кап. Иван Жеков, дирекция „Речен надзор - Русе": „Изготвени са чеклисти и се проверява от корабните документи, документи на екипажа, до техническото състояние, оборудването на мостика, в машинното отделение, спасителното оборудване.

Вече се водят преговори с други държави за разширяване на системата, така че тя да включва информация за всички кораби по речните пътища в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-годишен загина при катастрофа на пътя Пазарджик-Пловдив
16-годишен загина при катастрофа на пътя Пазарджик-Пловдив
Стопани в Русенско продължават да отглеждат прасета, въпреки забраната
Стопани в Русенско продължават да отглеждат прасета, въпреки забраната