НОВИНИ

Нова социална услуга за хората с увреждания

Най-новата социална услуга, която държавата финансира от тази година, са дневните центрове за хора с множество увреждания. Това стана ясно на среща край Варна, в която участват представители на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, доставчици и ползватели на социални услуги. За тях в бюджета за тази година са заделени 211 милиона лева.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
15:30, 07.06.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Всяка община може да кандидатства с проекти за разкриването на Дневни центрове за хора с увреждания в Агенцията по заетостта. Необходим е анализ, който доказва необходимостта от тази социална услуга, и решение на Общинския съвет в съответния регион.

Николина Иванова – Агенция за социално подпомгане
" Тъй като в България има доста хора, които са в тежко здравословно състояние, смятам, че тази форма на социални услуги би подпомогнала семействата и самите хора с увреждания. Хората да бъдат в ДЦ през деня, техните близки да могат да работят и да се чувствят взаимно полезни за себе си."

В дневните центрове за хората с увреждания ще се грижат рехабилитатори, психолози и социални работници.

Николина Иванова - Агенция за социално подпомгане "Ние сме дълбоко убедени, че тези хора не трябва да бъдат затворени в собствените си домове, те трябва да бъдат сред нас, да ползват социални услуги, защото те се нуждаят от това."

От Агенцията по заетостта заявиха, че разкриването на Дневни центрове за хора с увреждания е приоритет и всеки обоснован проект ще бъде финансово подкрепен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Токов удар предизвика запрашаване на въздуха от Девня Цимент
Токов удар предизвика запрашаване на въздуха от "Девня Цимент"
Сотир Цацаров отхвърли идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт
Сотир Цацаров отхвърли идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт