НОВИНИ

Нова страница в отношенията между България и Македония

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви след среща с българския си колега Бойко Борисов, че България и Македония ще подпишат договор за добросъседство. Заев определи днешната визита като исторически момент за двустранните отношения и благодари за приятелската помощ на България за евроатлантическото бъдеще на Македония. Българският премиер пък посочи, че страната ни и занапред ще подкрепя Македония по пътя ѝ към НАТО и Евросъюза, но заяви, че всичко е в ръцете на македонския политически елит.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:05, 20.06.2017
Чете се за: 02:27 мин.
У нас

След дълги години бавене и вече 11 срещи между преговорните екипи на двете държави, най-после на 2-ри август предстои процесът да бъде затворен и дългоочакваният договор за добросъседство между България и Македония да бъде подписан. В името на стабилността на целия регион страната ни от години безрезервно подкрепя евроатлантическото бъдеще на Македония. Но по време на първия кабинет „Борисов“ България постави ултиматум да бъде подписан първо договорът, за да се решат спорните въпроси между двете страни, свързани най-вече с общата история. Днес новото правителство на Заев даде сигнали, че е готово на отстъпки - както пред България, така и пред Гърция, за да се придвижи към НАТО и ЕС.

Зоран Заев, министър-председател на Макдония: Разговаряхме, приближихме мненията си към подписване на договора за добросъседство, остава още много малко и заедно ще честваме Илинден в Македония на 2-ри август. Разбрахме се тогава да завършим подписването на договора.

„Днес Македония затваря една историческа глава на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще“, каза още Заев и добави, че е щастлив, че страната му има такъв приятел като премиера Бойко Борисов, който винаги бил готов да помогне на своя съсед. „Историята може само да ни приближи, а не да ни раздели“, бе категоричен Заев. „Пътят към ЕС и НАТО минава през вътрешнополитическа стабилност, заяви премиерът Бойко Борисов. Той оцени високо спазеното от Заев обещание, ако той стане премиер, веднага след Брюксел да дойде първо в България. Борисов отново уточни, че не харесва термина „Западни Балкани“.

Бойко Борисов, министър-председател на България: И ще направя всичко възможно да говоря с премиерите в Брюксел, защото разширяването на Балканите не е само север-юг. Жизнено важна е инфраструктурната свързаност. Ще положим много усилия, защото това ще отвори Македония във всички посоки.

Борисов пое ангажимента да работи и заедно с Гърция, за да се решат всички проблеми. „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“, каза обаче Борисов и уточни, че ако Македония и нейният политически елит не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Истински обичам вас като хора. По-близък народ нямаме. И затова, когато историците предложат термини, за да затворим този договор, ще е огромен успех и крачка напред. Ще дадем добър пример на Балканите и ще отворим път на Македония по пътя към НАТО и ЕС. Затова искаме да го направим. Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква накрая.

На въпрос на какъв език ще бъде подписан Договорът за добросъседство и проблем ли ще е македонският език, Борисов коментира:

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ние като държава първи сме признали Македония. В Конституцията на Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно, тя трябва да подпише Договора на езика, който е вписан в Конституцията ѝ, иначе ще си нарушите Конституцията.

По думите му, след като външните министри на двете държави стигнат до последно преглеждане на документа и бъдат уточнени всички детайли по него, включително какво значи обща история и за кой период, той ще бъде подписан, обясни Борисов.

;

За да дадат ясен знак, че от днес Македония и България отварят нова страница в двустранните отношения, Бойко Борисов и Зоран Заев решиха, без това да беше включено в официалната програма, да положат венец пред паметника на Цар Самуил - ясно доказателство по думите на двамата премиери, че от тук нататък страните ни могат заедно да честват своите исторически празници. Като реципрочен знак пък на 2-ри август пак двамата ще положат венец пред паметника на Илинденското въстание в Скопие.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Защото знаете, че опозициите дебнат всеки един такъв ход. След като той ще поеме този риск да дойде на Самуил, на 2-ри август ще направим същото на паметника на Илинденското въстание.
Зоран Заев, министър-председател на Макдония: Днес това, което правим, е по-ценно от всеки договор. Констатация за премахване на всички предразсъдъци, акт на поклонение пред общата история.

И пак в името на новата страница в отношенията Зоран Заев и Бойко Борисов се договориха в София и Скопие да бъдат кръстени улици на президентите Желю Желев и Борис Трайковски. По-късно днес Зоран Заев разговаря и с президента Румен Радев, а утре е срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната каса обсъжда нови правила за разпределяне на бюджетите на болниците
Здравната каса обсъжда нови правила за разпределяне на бюджетите на болниците
Прокуратурата разследва депутата Манол Генов за купуване на гласове
Прокуратурата разследва депутата Манол Генов за купуване на гласове