НОВИНИ

Нова услуга в София: Споделено ползване на електрически тротинетки

Споделено ползване на електрически тротинетки в София. Услугата стартира заради засилващия се интерес към алтернативите на придвижването с автомобил. В централната част на града започна обособяването на около 200 места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и електрически скутери. Там могат да се наемат тротинетки.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:12, 22.08.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Виктория Солакова тествала електрическата тротинетка на свой приятел преди няколко дни.

Виктория Солакова: Стигаш супер бързо от точка А до точка Б. Не чакаш в задръстване.

Виктория е доволна, че може да си наеме тротинетка от специализираните паркинги в центъра на София. За целта свалила мобилно приложение. Отключването на тротинетката струва 1 лев и 50 стотинки, а час каране е около 18 лв. Плащането е по електронен път.

Скоростта на тротинетките за споделено ползване е ограничена.

Томас Шот - представител на фирмата, предоставяща услугата: Както настоя кметът, ограничението на скоростта на скутерите ще бъде 20 км в час.

Друго изискване на общината е скоростта на тротинетките да се намалява автоматично до 5 км в час в парковете и градините и да спират в пешеходни зони.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община: Виждаме, че все повече хора изпзлват този вид траспорт. Затова и една от мерките за по-чист въздух, разбира се, е насърчаването на изпзолването на алтернативни начини за придвижване.

Придвижването с тротинетки не е регламентирано в законодателството.

Малина Крумова, председател на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата": В момента разработваме регулация, която да определи къде да се шофират, до каква възраст, с какви предпазни средства.
Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Хората, които ползват такива електрически тротинетки да не забравят, че са участници в пътното движение. Да пазят своя живот и живота на другите.

Още две компании са заявили желание да предоставят тротинетки за споделено ползване в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Франция искат по-строга регулация за електрическите тротинетки
Във Франция искат по-строга регулация за електрическите тротинетки
Кой носи отговорност за почистването на пластмасови отпадъци в Черно море?
Кой носи отговорност за почистването на пластмасови отпадъци в Черно море?