НОВИНИ

Нова визия за Варненския халколитен некропол

Ахитекти, специализиращи по програмата "Опазване на културното наследство" във Варненския свободен университет, представиха три проекта за социализиране на Варненския некропол. След завършване на разкопките от сдружение "Варненски некропол I" ще търсят възможности за тяхното финансиране.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
13:30, 21.09.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Седемчленно жури оцени концепциите за социализация на Варненския халколитен некропол. И трите екипа акцентираха върху възможностите за привличане на най-широк кръг публика с идеите си за модерен парк, интерактивен музей и експозиция - пъзел.

Арх. Лъчезар Костов: Да използваме игрите, за да може самият обект да се впише в ежедневието на хората и да им бъде интересен, не само на възрастните, но и на деца.

Екипите започнаха с проучване на терена, работейки под ръководството на професор Ломбардини.

Проф. Нора Ломбардини, Политехнически университет, Милано: Трябва да привлечем хората, особено младите. И веднага щом археолозите приключат работата си, да бъдат организирани различни събития.
Яни Янев, председател на сдружение "Варненски некропол I": Основните цели на сдружението са да подкрепим варненските археолози в усилията им да се възстановят разкопките и да се довършат разкопките и проучването на Варненския некропол.

Изпълнението на тази програма ще започне след като бъде осигурено финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повреда в скоростомера забави бързия влак за Свиленград с 87 минути
Повреда в скоростомера забави бързия влак за Свиленград с 87 минути
Икономическият университет във Варна се включи в събирането на капачки
Икономическият университет във Варна се включи в събирането на капачки