НОВИНИ

Нова Зеландия е в шок сред терористичния акт в Крайстчърч

Нова Зеландия е в шок след най-жестокото масово убийство в историята на страната. В джамии в град Крайст-чърч бяха убити 49 души, над 20 - ранени, а стрелецът предаваше на живо действията си в социална мрежа.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:52, 15.03.2019
Чете се за: 01:37 мин.
По света

Задържани са четирима души с екстремистки възгледи, единият е австралиец. По оръжието на терориста бяха открити надписи, свързани с българската история. Кралица Елизабет Втора, която е държавен глава на Нова Зеландия, изрази дълбока тъга от случилото се. Няма информация за пострадали българи.

Близо 300 души коленичат за петъчната молитва в джамията "Ал Нур" в Крайстчърч. В този момент влиза въоръжен мъж и открива стрелба. Тези кадри, които сам заснема и излъчва на живо в социалните мрежи, показват действията му в стила на популярни компютърни игри.

Стреля срещу мъже, жени и деца. В ужаса си някои просто лежали и се молели, други успели по чудо да избягат.

Махмуд Насир, очевидец: Хората се затичаха към изходите, всеки се скри където намери - зад кола, зад стена. Изстрелите обаче продължиха, чуваха се писъци. Крих се около 15 минути. Наоколо беше пълно с ранени хора.

Друг свидетел разказва, че много хора са седели на земята. Той се скрил зад контейнер, откъдето позвънил на полицията.


;

След като стреля близо две минути в джамията, нападателят се връща до колата си, взема нови оръжия и отново влиза вътре, където открива огън срещу всеки, показващ признаци на живот. След това излиза и се качва в колата си. Цялото нападение трае шест минути. Потегля и стреля дори и докато кара. В един момент видеото спира. Минути след първото нападение, стрелец открива огън в друга джамия в града.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Случилото се може да се опише единствено като терористична атака. Те имат екстремистки възгледи, които нямат място в Нова Зеландия, всъщност нямат място в света.

Малко преди нападението в сайт, известен с допускането на език на омразата, анонимен автор обявява, че ще извърши атака - по думите му - "срещу нашествениците", публикува манифест и линк към пряко излъчване във Фейсбук на последвалата стрелба. Линкът отпраща към страница на потребител с името Брентън Тарант.

Любителско видео показва арест на предполагаемия стрелец. Открити са две прикрепени към автомобила му самоделни бомби.


;

Жителите на града живеят в ужас. Ясмин има близки и приятели сред убитите.

Ясмин Али, жителка на Крайстчърч: Крайстчърч е толкова малка общност, всички са мили и се обичат. Не проумявам как някой може да ни причини това. Не сме сторили нищо лошо. Ужасена съм, никога вече няма да се чувствам в безопасност."

На косъм от смъртта се оказва отборът по крикет на Бангладеш, който бил в джамията "Ан Нур", но играчите са невредими.Пред джамиите в страната е поставена въоръжена охрана, полицията призова хората да ги избягват. Мюсюлманите в Нова Зеландия са едва един процент от населението, по данни от 2013 година. Нападенията са рядкост и полицаите обикновено не са въоръжени. Сега в страната е в сила най- високата степен на заплаха за сигурността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът с руско-американски екипаж се скачи с Международната космическа станция
Корабът с руско-американски екипаж се скачи с Международната космическа станция
Брюксел очаква от Лондон основателна причина за отлагане на Брекзит
Брюксел очаква от Лондон основателна причина за отлагане на Брекзит