COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Новата криптовалута Либра ще е бъдещата разменна монета на Фейсбук

Тези дни бяха представени плановете на Фейсбук, свързани с новата виртуална валута Либра, която ще стартира догодина. Така компанията стъпва на пазара на финансовите услуги и потребителите ще могат да закупят валутата с платформата и да я съхраняват в дигитален портфейл. Повече по темата в Сутрешния блок на БНТ коментира експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.

от БНТ
12:17, 19.06.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Новата криптовалута ще използва блокчейн както и биткойн, но специфичното е, че там няма да има т. нар. "копачки", заяви Сестримски. Нейната стойност винаги ще отговаря в пари в съответната държава.

"Когато Вие инвестирате левове в Либра и върнете после Либра в левове, Либрата, която е обменена в левове няма да остане в системата, а ще бъде "изгорена". Това няма да предразполага към инфлация.", категоричен е експертът.

Либрата ще се раздели на 100 малки парченца и всеки участник, който участва в инвестицията, ще даде по 10 милиона долара. Очакванията са, че новата криптовалута ще се превърне в разменна монета за доста от услугите във Фейсбук.

Сестримски обаче не смята, че новата услуга ще покрие услугите, които предлага Pay Pal. Основно предимство, което предлага Фейсбук, е че новата криптовалута ще има достатъчно защита.

"Тепърва ще се появяват такива валути, така че тепърва тази "война" на ресурс, който ще се мести от една компания в друга, ще представлява електронно преместване на доверието на потребителите", убеден е експертът.

Финансовите данни на клиентите ще бъдат защитени посредством схемите, използвани от банките и финансовите организации.

"Това няма да е проблем", сигурен е Сестримски. Подробно се описва движението на парите, как ще се генерират и харчат.

"Транзакциите могат да бъдат до хиляда на секунда!" - допълни той.

Трудно ще бъде убеждаването на клиентите, че данните им няма да изтекат, но затова има различни регулации, категоричен е Сестримски.


Вижте целия разговор във видеото
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Автомобил блъсна няколко възрастни жени в село Дебращица, една от тях е загинала на място
Автомобил блъсна няколко възрастни жени в село Дебращица, една от тях е загинала на място
Отвъд границите: Никола Пиперков: История на изкуствата – пътуване в миналото
"Отвъд границите": Никола Пиперков: История на изкуствата – пътуване в миналото