НОВИНИ

Новата криптовалута Либра ще е бъдещата разменна монета на Фейсбук

Тези дни бяха представени плановете на Фейсбук, свързани с новата виртуална валута Либра, която ще стартира догодина. Така компанията стъпва на пазара на финансовите услуги и потребителите ще могат да закупят валутата с платформата и да я съхраняват в дигитален портфейл. Повече по темата в Сутрешния блок на БНТ коментира експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 19.06.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Новата криптовалута ще използва блокчейн както и биткойн, но специфичното е, че там няма да има т. нар. "копачки", заяви Сестримски. Нейната стойност винаги ще отговаря в пари в съответната държава.

"Когато Вие инвестирате левове в Либра и върнете после Либра в левове, Либрата, която е обменена в левове няма да остане в системата, а ще бъде "изгорена". Това няма да предразполага към инфлация.", категоричен е експертът.

Либрата ще се раздели на 100 малки парченца и всеки участник, който участва в инвестицията, ще даде по 10 милиона долара. Очакванията са, че новата криптовалута ще се превърне в разменна монета за доста от услугите във Фейсбук.

Сестримски обаче не смята, че новата услуга ще покрие услугите, които предлага Pay Pal. Основно предимство, което предлага Фейсбук, е че новата криптовалута ще има достатъчно защита.

"Тепърва ще се появяват такива валути, така че тепърва тази "война" на ресурс, който ще се мести от една компания в друга, ще представлява електронно преместване на доверието на потребителите", убеден е експертът.

Финансовите данни на клиентите ще бъдат защитени посредством схемите, използвани от банките и финансовите организации.

"Това няма да е проблем", сигурен е Сестримски. Подробно се описва движението на парите, как ще се генерират и харчат.

"Транзакциите могат да бъдат до хиляда на секунда!" - допълни той.

Трудно ще бъде убеждаването на клиентите, че данните им няма да изтекат, но затова има различни регулации, категоричен е Сестримски.


Вижте целия разговор във видеото




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС прие годишния доклад на Съвета за намаляване на риска от бедствия
МС прие годишния доклад на Съвета за намаляване на риска от бедствия
Над 61 000 седмокласници се явиха на изпит по математика
Над 61 000 седмокласници се явиха на изпит по математика