НОВИНИ

Новата учебна година започна за 700 000 български ученици

Започна новата учебна година. Първият училищен звънец сложи край на дългата лятна ваканция. В слънчевия септемврийски ден 700 000 ученици и около 90 000 учители влязоха в класните стаи. За първи път училищния праг прекрачиха и около 60 000 първокласници, за съжаление малко по-малко от миналата година заради демографския срив. По думите на образователния министър 1/3 от тях не знаят български език.Обобщение на първия учебен ден вижте в прякото включване на репортера ни Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:10, 16.09.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Новата учебна година започва с новости за българското образование. Просветното министерство отпусна средства за електронни дневници за всички български училища. Министър Красимир Вълчев обеща догодина средната брутна работна заплата на учителите да стане над 1500 лева.

Десетокласниците ги очакват два изпита повече, а четвъртокласниците - два по-малко. Тези два класа ще учат и по чисто нови програми и учебници.

Рано сутринта новата учебна година беше тържествено открита в 112-то основно училище и Първа английска гимназия - с внасяне на училищните знамена, издигане на националния флаг и химна на Република България.

Двете училища учат заедно и посрещнаха първия учебен ден с още една нова сграда - с 22 класни стаи и нова спортна зала. След големия ремонт, учениците ще учат само на една смяна.

Тези, около които има най-голямо вълнение - първокласниците, са 126.

Виктория Русева, класен ръководител на 1 "б" клас: Емоцията е всеки път, всяка година е все по-силна и все по- положителна. Това е моят живот, децата. Пожелавам успешна, спокойна и изпълнена с положителни емоции година.
;

Просветният министър откри новата учебна година и в Националната природо-математическа гимназия.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ние имаме нужда да покажем отношение към природните науки, да стимулираме децата в по-голяма степен да изучават математика и природни науки. Факт е, че там имаме по-голямо отстъпление от резултатите, по-трудно мотивираме днешното поколение някак да учат природни науки и математика

Никола Чобанов, 11 клас НПМГ, физика: В България няма такъв интерес към природните науки, което е малко жалко, защото наистина човек може много да научи за Вселената около себе си.

Едмон Лазаров,11 клас НПМГ, физика: В момента искам да стана учител по физика в евентуално тази гимназия.

Министър Вълчев пожела на учениците да са щастливи, не само в училище, но да учат, за да бъдат щастливи през целия си живот.

40 000 деца се върнати обратно в българското училище през последните две години по Механизма за обхват.

Учители обаче протестираха днес пред Просветното министерство като казаха, че не желаят да изпълняват несвойствени за тях функции и да търсят децата по домовете им, според промените в Постановление 100 на Министерския съвет.

Според просветния министър Красимир Вълчев протестът не е на учители. От протестиращите са разграничиха и учителските синдикати и директорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се цените на горивата у нас да се увеличат с между 3 и 6%
Очаква се цените на горивата у нас да се увеличат с между 3 и 6%
СЕМ изслуша ръководството на БНР за спирането на сигнала на програма Хоризонт
СЕМ изслуша ръководството на БНР за спирането на сигнала на програма "Хоризонт"