НОВИНИ

Новата здравна карта ще съкрати болничните легла в Благоевградско с около 250

Новата здравна карта съкращава броя на болничните легла в Благоевградска област с около 250. Пред "По света и у нас" управителят на болницата в Гоце Делчев - една от най-големите в областта, коментира, че новите условия ще затруднят сериозно работата на лекарите.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
19:15, 29.05.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Болницата в Гоце Делчев обслужва население от над 70 000 души от 4 общини. Лечебното заведение има 9 отделения със 150 легла. Според управителя доктор Мария Радойкова, това е оптималният брой легла спрямо броя на населението, което обслужва болницата.

д-р Мария Радойкова, управител на МБАЛ "Иван Скендеров" Гоце Делчев: Ако 50 легла евентуално бъдат отрязани, ще бъде много трудно за нас като болница, защото освен броя легла, това ще доведе и до още повече намаляване броя, намаляване лимита, който е гласуван за нашата болница.
;

Трудно според д-р Радойкова ще се определи как и в коя болница в региона колко легла да се съкратят.

д-р Мария Радойкова, управител на МБАЛ "Иван Скендеров" Гоце Делчев: Значи в едно детско отделение има 16 легла, които за района, който обслужваме, все пак ние сме втората болница в областта по брой раждания годишно след Благоевград, не мисля, че 16 легла за Детско отделение биха могли да бъдат намалени на 10. Не мога да кажа от кое отделение да се съкратят легла.

Болницата е в тежко финансово състояние с натрупани задължения основно към доставчици на лекарства и консумативи. В здравното заведение трудно намират специалисти като анестезиолози, хирурзи и специалисти за отделението по реанимация. За да решат проблема с намирането на кадри от общината поемат разходите по специализация на млади лекари, които са задължени 5 години да работят в болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджетът на ЕС - намаление на парите за Централна и Източна Европа
Бюджетът на ЕС - намаление на парите за Централна и Източна Европа
Пациенти с белодробни заболявания излязоха на протест
Пациенти с белодробни заболявания излязоха на протест