НОВИНИ

Нови банкови такси влизат в сила от днес

От днес влизат в сила промени, засягащи банковите такси. БНБ слага таван на комисионите, които се начисляват за теглене от банкомат, разкриване на сметка или плащане с дебитна карта. Решението на БНБ е съобразено с европейските изисквания, а банките трябва да съобразят таксите си със средните цени, определени от централната банка.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:08, 01.08.2018
6871
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

С промените откриването на разплащателна сметка ще ни струва максимум 1,79 лв. Ако към нея има и дебитна карта, цената е с близо 50 стотинки по-малко. Средният размер на обслужването на разплащателна сметка в офис е 2, 27 лв. на месец и малко по-евтино ако към сметката има и дебитна карта. Таванът за теглене на пари в брой на каса в офис на банката до 1000 лева е 1,02 лв. За теглене от банкомат на банката е 0,20 лв., а от друг 0, 92 лв.

;
Десислава Николова, финансов анализатор: Ползите за потребителя са, че запознавайки се с този среден размер на таксите всъщност това може да служи като някакъв критерии за сравнение за това неговата обслужваща банка какви такси начислява по конкретни операции. Тоест да служи като някакъв пример за сравнение.

Проучвания показват, че потребителите рядко имат повече от две дебитни карти. Основно те се ползват за теглене на пари в брой. Малко над 30% от запитаните плащат стоки и услуги чрез нея. На последно място са разплащанията в интернет.

Десислава Николова, финансов анализатор: По-евтино е да ползвате картата за покупки, защото там няма такса. Същото е и при кредитната карта. Докато теглим суми в брой плащаме на банката комисионна.
;

Финансистите съветват също да проверяваме колко не закрити сметки имаме.

Десислава Николова, финансов анализатор: В един момент се случва така че на няколко места по 100-200 лв. са се натрупали такси, които трябва да бъдат заплатени. Използвайте една, или най-много две разплащателни сметки, за да оптимизирате разходите по тях.

Данните показват, че приходите от такси и комисионни нарастват. В края на юни отчетеният ръст е в размер на 8%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнеборци спасиха 17-годишно момиче, попаднало във воден капан в река Арда
Огнеборци спасиха 17-годишно момиче, попаднало във воден капан в река Арда
Световната банка: Климатичните промени може да увеличат бедността в България
Световната банка: Климатичните промени може да увеличат бедността в България