НОВИНИ

Нови банктноти от 100 и 200 евро влизат в обръщение

Днес в обращение влизат две нови еврови банкноти - с номинал 100 и 200 евро. Удобни за използване и много добре защитени срещу фалшифициране - това, според експерти, са основните им характеристики.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:06, 28.05.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Тези банкноти са последните от серията Европа, която ЕЦБ представи през септември миналата година. Финансовата институция периодично обновява купюрите с цел опазване и защита от фалшифициране. Новите издания са с голям номинал - 100 и 200, със смел дизайн и решени в ярки цветове, както се вижда в кадри, заснети в италианска банка, където камери се допускат много рядко.

Тон Руус, дирекция "Банкноти", Европейска централна банка: Разбира се, най-важното е, че банкнотите по-трудно могат да бъдат подправени. Защото ние искаме, първата ни задача, е да бъде трудно да се фалшифицират.

Серията е кръстена на митичната принцеса Европа. Всяка банкнота е снабдена с неин портретен воден знак, който ясно се вижда на светлина. Купюрите разполагат и с т.нар, смарагдовозелено число: когато банкнотата се наклони, блестящото число в долния ляв ъгъл се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина, а числото променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин.

;

Както и със сателитна холограма - това е нов защитен елемент. Разположен е в горната част на сребристата ивица и при наклон се вижда своеобразно движение на символа на еврото около номинала.

Банкнотите са много удобни за работа и за хора със зрителни проблеми, защото в тях са вградени специфични елементи, различни за отделните купюри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмът Колелото на Балкански тръгва по кината
Филмът "Колелото на Балкански" тръгва по кината
ДРУГИТЕ новини: Диагноза бърнаут
ДРУГИТЕ новини: Диагноза "бърнаут"