НОВИНИ

Нови документи за живота на банкера Божан Стоянов

Уникални документи за семейната история на видния русенски банкер Божан Стоянов предоставиха негови роднини на историческия музей в града. Архивните фотографии са ценно допълнение към проучването, което правят в отдел „Нова история” на културния институт.

bnt avatar logo
от Ралица Маринова
11:00, 24.07.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Александрина Хирши и Божидара ван дер Слайс са правнучки на финансиста Божан Стоянов. Той е един от учредителите на Българска търговска банка, основана в Русе пред 1895 г. Тя е най-голямата частна капиталова структура у нас до средата на XX век. Понастоящем неговите наследници живеят в Швейцария, но пазят топли спомени за Русе от разказите на баба си.

Александрина Хирши: "За мен Русе е едно ново откритие. Невероятно съм очарована от този град. Просто се чувства този дух на града, който продължава да съществува и това много ни радва."

Разочаровани са обаче от лошото състояние на строената от техния прадядо къща на улица „Христо Г. Данов”.

Божидара ван дер Слайс: "Дори на един от прозорците вече е поникнало дърво, което доста е пораснало. Много жалко е това."

През годините в България и по-специално в Русе са ги връщали не една и две благотворителни каузи. Този път поводът да посетят града, който заема ключово място в семейната им история, е третото издание на Международната лятна музикална академия "Алегра". С гордост споделят, че част от семейното им дърво са видните музиканти - професорите Андрей и Веселин Стоянови. И са категорични, че културата и изкуството ще продължат да ги връщат в града на дедите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети ден пожари в Лос Анджелис
Трети ден пожари в Лос Анджелис
Николай Михайлов: Има зла мода на насилие
Николай Михайлов: Има зла мода на насилие