НОВИНИ

Нови еко такси за автомобилите във Великобритания

От днес във Великобритания са в сила нови правила за определяне на пътния данък за закупените след 1 април автомобили. Ставката зависи от количеството на отделяните вредни емисии и от цената на превозното средство. Целта очевидно е да се насърчи използването на по-екологични коли.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:41, 01.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

От днес нататък всеки, купувач на нов автомобил, трябва плати еко данък от 10 до 2000 британски лири за първата година. Размерът зависи от отделяните вредни емисии. За следващите години има фиксирана ставка в три категории. Електрическите и водородните коли с нулеви емисии са освободени от пътен данък. За стандартните автомобили данъкът е 140 лири, а за луксозните с цена над 40 000 лири, данъкът е 310. Очаква се новите правила да насърчат закупуването на електрически возила.

Пол Екинс, Институт за устойчиви ресурси: "Вървим по правилния път и през 20-те години на този век електрическите автомобили ще бъдат основен вид транспорт в големите градове."

Промяната засяга сериозно колите с вредни емисии под 100гр./км, които досега бяха освободени от пътен данък. Очаква се спад в продажбите на дизеловите автомобили, а може би и на луксозните коли.

"Ако купувам кола, бих избрал по-евтина, за да не плащам висок пътен данък."

Една категория хора няма защо да се замислят.

"Аз пътувам главно с градския транспорт, минавам по 800 км годишно и промяната не ме засяга."

Има и прогнози, че в следващите години все повече хора ще наемат коли.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в района на Елин Пелин беше локализиран
Пожарът в района на Елин Пелин беше локализиран
Кои са най-богатите хора в Белия дом?
Кои са най-богатите хора в Белия дом?