НОВИНИ

Нови експонати в Музея на авиацията в Крумово и ден на отворените врати

Самолет Як-40, извършвал полети по времето на социализма, като част от правителствения авиоотряд, е най-новото попълнение в Музея на авиацията в Крумово. Експонатът, превозвал членове на Политбюро, се представя днес пред посетители по повод Деня на авиацията и космонавтиката - 12 април.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
07:03, 12.04.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още
експонати музея авиацията крумово ден отворените врати

Самолетът е дарен на музея от български авиопревозвач. Транспортиран е на части по магистралата от София до Пловдив.

Рада Банялиева - директор на Музея на авиацията в Крумово: "През единия ден беше превозено тялото, след това крилата, вертикалния стабилизатор. Сглобяването беше също доста трудоемка работа, но благодарение на служители на ВВС успяхме да представим този самолет".

Як-40 е изпълнявал полети до 2006-та година. Мит е обаче, че е превозвал бившия първи Тодор Живков.

Рада Банялиева - директор на Музея на авиацията в Крумово: "По наши сведения той се е возил на самолет Ту-154, а този е бил ползван от членове на Политбюро и Министерски съвет, с което не означава, че неговата историческа стойност е намалена".

До три месеца ще бъде показан и ВИП салонът на Як-40. Колекцията на музея е обогатена и с макет на самолет на българския изобретател и авиатор Асен Йорданов.

Рада Банялиева - директор на Музея на авиацията в Крумово: "Той е изпълнен по повод 100-годишнината на българското самолетостроене, което се честваше миналата година, навършваха се 100 години от успешния полет на Асен Йорданов".

В Деня на отворените врати, в салона на пътнически самолет Ан-24, ще бъде прожектиран и филм, посветен на първия български космонавт Георги Иванов. Входът за посетители в музея в Крумово днес е свободен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес разглеждат оставката на Арсений Яценюк
Днес разглеждат оставката на Арсений Яценюк
Атрактивна къща Природа и наследствo oтвори врати в Лъки
Атрактивна къща "Природа и наследствo" oтвори врати в Лъки