НОВИНИ

Нови измамени с фалшиви кредитни карти

Миналата седмица ви разказахме за редица потърпевши от фалшиви кредитни карти. Още измамени хора съобщиха за сблъсък с фирмите фантом, които изискват превеждането на пари по банкова сметка за изваждането на карта. По случая е сезирана Софийската градска прокуратура и ГДБОП.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
20:27, 18.02.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

След като Ви разказахме за нелоялната практика с кредитни карти в интернет, с нас се свърза Иван Николов. В началото на февруари той решил да кандидаства за кредит. Потърсил възможностите за това в мрежата.

Иван Николов: "Искахме да си купим къща с нея, ние наскоро се оженихме преди 5 месеца. И пробвах в сайта, този който попаднах".

Попълва заявлението и още на следващия ден получава отговор на електронната си поща, че е одобрен. За 25 000 лева. Свързва се оператор на посочения в имейла телефон, който му казва, че за да получи картата си първо трябва да плати.

Иван Николов: "Преведох им парите. И след... - Колко? 265.50 лв ги преведох по тяхната сметка".

Обещанието е 7 дни след превода на парите да му бъде изпратена и кредитната карта. След като този период минава Иван отново се обажда на оператор, за да разбере готова ли е картата и как ще получи обещаните 25 хиляди.

Иван Николов: "Те казаха - да, господине, готова Ви е картата. Утре се обадете сутринта да се уговорим за... с кой куриер, за адрес и с кой куриер да Ви изпратим картата. На сутринта звъннах. Нито отговор. Отникъде нямаше връзка с тях".
;

Сайтът за кредитните карти вече не е достъпен. Поредните опити да се свържем с търговеца също бяха неуспешни.

Потърсихме отново и Българската народна банка, за да ни запознае с развитието по случая с нелицензираната финансова институция.

Към настоящия момент не е установено дали посочените кредитни карти действително се издават на територията на страната или чрез интернет страницата се реализира друга противоправна дейност. В тази връзка, Софийска градска прокуратура е сезирана за извършване на проверка по случая.

В момента тече и проверката на Комисията за защита на потребителите.

При контролна регистрация от страна на експерт на КЗП за кандидатстване за кредитна карта - с фалшиви данни, е получено одобрение. Това обстоятелство е достатъчно доказателство, че въпросният „търговец" не извършва никаква проверка на кандидатстващото лице за придобиване на кредитна карта.

Димитър Маргаритов: "Нарушенията са много. Ние ще ги обобщим и се надявам, че в най-кратък срок ще наложим и санкция".

Изпратено е писмо до Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" за съдействие за откриване на търговеца.

Димитър Маргаритов: "Съветът ни е да бъдат предпазливи гражданите и дори и тогава когато са притеснени и имат съвсем малко време, за да получат дадения кредит - да питат, да задават въпроси и винаги когато имат някакво съмнение, че търговците се опитват да ги измамят да реагират, съответно да се обръщат и към нас, защото считам, че в случая Вашата намеса, но и нашите действия ще препятстват възможността на много хора да бъдат излъгани".

БНТ 2 сигнализира за случая и Комисията за защита на личните данни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишен интерес за създаване на овощни дръвчета от сливи и ябълки в Кюстендилско
Повишен интерес за създаване на овощни дръвчета от сливи и ябълки в Кюстендилско
Правосъдният министър не вижда драма в разделяне на България и Румъния
Правосъдният министър не вижда драма в разделяне на България и Румъния