COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Нови мерки срещу африканската чума по свинете в Силистренско

20 км кризисна и още 20 км буферна зона се обособява около силистренското село Кайнарджа, където преди дни в района на българо-румънската граница, беше намерено тяло на глиган. Пробите са положителни за наличието на африканската чума по свинете, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

от БНТ
15:56, 24.10.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

По време на заседание на епизоотичната комисия в Силистра бяха коментирани мерките, които да бъдат взети за недопускане на заболяването при отглеждането на домашни прасета, както и във фермите и в индустриалните комплекси. Предстои да бъдат актуализирани и списъците с отглеждани прасета в частни стопанства.

Д-р Цвятко Александров, началник-отдел в БАБХ: По отношение на дивеча ще следва да се претърси района за откриване на други диви прасета - за да се види докъде е стигнало заболяването или в най-благоприятния развой така да се види, че няма други заразени животни, което е най-добрия сценарий.

Орлин Николов, Ловно-рибарско дружество Силистра: Ще направим претърсване и тогава ще имаме окончателни резултати ... Нашите проби, които сме дали от отстреляните животни, които са на не повече от 500 - 1000 м от това, което е намерено, в момента са отрицателни - има отстреляни над 20 в този район, а в целия силистренски район над 80 прасета - досега няма положителни резултати.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 100 000 души празнуваха края на карнавала в Рио де Жанейро
Над 100 000 души празнуваха края на карнавала в Рио де Жанейро
Историята, тази шегобийка...
Историята, тази шегобийка...