НОВИНИ

Нови обвинения срещу бившия шеф на ВМА

Ген. Стоян Тонев с още 2 обвинения за злоупотреби във ВМА - за неизгодни сделки, с които е дадена под наем високотехнологична апаратура за диагностика. Щетата според военната прокуратурата е за повече от 16 млн. лева. Заедно с Тонев - за престъпление по служба е обвинен и доц. Андрей Иванов, завеждащ катедра "Образна диагностика" във военната академия. Двамата са с мерки за неотклонение - 10 хил. лева гаранция.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:30, 06.12.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Ген. Стоян Тонев е подведен под отговорност за 5 договора, сключени с частната диагностична лаборатория "Астра" през периода 2003-2013 година. С тях ВМА е дала под наем апаратура за компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Според прокуратурата - на цени под пазарните. По 2 от договорите частната лаборатория е трябвало да плаща 37,5 процента от приходите. Докато при предишното ръководство на академията наемът е бил 60 процента.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Освен това в тези договори, случайно или не, е пропуснато дружеството наемодател да заплаща консумативите и сервизното обслужване на апаратурата.

Доц. Андрей Иванов е обвинен за престъпление по служба. Според прокуратурата той е превишил правата си с цел лична облага. Предоставил е безвъзмездно ресурси на ВМА на частната лаборатория, в която е мажоритарен собственик. По същото време той е и началник на Катедра "Образна диагностика" и на клиниката по компютърна томография във военната академия.

Разследването започва преди 2 години след одитен доклад от дирекция "Вътрешен одит" на Министерството на отбраната. Събрани са над 300 тома доказателства.

Елин Алексов - говорител на Военноокръжната прокуратура - София: Такъв вид дела, свързани с длъжностни престъпления, с икономическа изгода, с корупционен елемент - основните доказателства са документите. Изследвани са всички документи, направени са икономически експертизи, за да се стигне до днешния редултат. Изобщо в рамките на тези 2 години е работено изключително интензивно.

Схемата е подобна на тази с клиниката по дерматология, казаха от прокуратурата. За нея вече върви дело срещу ген. Тонев и проф. Мирослава Кадурина в Софийския военен съд.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: На практика на това дружество, по аналогия с дружеството, заради което беше повдигнато обвинение на Тонев и Кадурина. То е извършвало конкурентна дейност на ВМА. Използвана е и апаратурата и работещите във ВМА, за да печели търговското дружество.

Днес ген. Тонев отказа коментар. Заяви само, че прокуратурата на два пъти вече се е отказвала да повдигне обвинения във връзка с тези договори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов по-агресивен сценарий в телефонните измами
Нов по-агресивен сценарий в телефонните измами
Чорба от 6 вида риба за никулденската трапеза
Чорба от 6 вида риба за никулденската трапеза