НОВИНИ

Нови огнища на африканска чума по свинете близо до Русе

Три нови огнища на африканска чума по свинете има в района на близкия до Русе румънски град Гюргево. Заради случая със заболели животни и в никополското село Жернов се затяга контрола върху домашните стопанства и фуражите, с които се изхранват прасетата.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
09:45, 07.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Румъния е с най-голям брой огнища на африканска чума по свинете в Европа - 1 277, а засегнатите животни са над 80 000.

Д-р Николай Ненов, Областна дирекция по безопасност на храните - Русе: В момента по сводки, които получаваме, има доста случаи констатирани над Плевен, над Русе от страна на Румъния, в тези области.

Сред новите мерки за ограничаване на заразата у нас е засилването на контрола върху фуражите. Забранено е изхранването на прасета с прясна трева и зърнени култури.

Д-р Георги Дяков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Русе: Мерките са ясни, въпросът е само да се изпълняват. За да възникват такива огнища, значи има пробив в системата Заразата е дошла от човешка намеса ли замърсен фураж, замърсено оборудване, замърсено облекло.
Свилен Иванов, заместник областен управител на област Русе: Ние още в миналата година в ранната пролет взехме всички необходими мерки. Не ми се иска заради глупостта на някого това да пропадне.

От утре започва и ново преброяване на прасетата в региона, като само регистрираните стопани ще имат право на обезщетение, в случай на евтаназиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сграда - паметник на културата в Русе се руши  от години
Сграда - паметник на културата в Русе се руши от години
Елена Йончева: Станишев постъпи правилно като се оттегли за председател на ЕП
Елена Йончева: Станишев постъпи правилно като се оттегли за председател на ЕП