НОВИНИ

Нови огнища на птичи грип: Има ли опасност от разпространение на заразата?

Българската агенция по безопасност на храните откри две огнища на птичи грип в Хасковско. Засегнати са две големи ферми в района между Хасково и село Войводово. Вече са умъртвени над 100 хил. птици заради заразата.Има ли опасност от разпространение на болестта, както и опасност за хората - гост в Сутрешния блок - д-р Георги Чобанов, директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" в БАБХ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 22.10.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Надяваме се, че няма опасност да се разпространи, нашите мерки са насочени точно към това - предотвратяване разрастването на заразата и заразяване на нови ферми, обясни д-р Чобанов в ефира на БНТ.

Така че мерките, които са взети се изпълняват доста бързо и по тази причина в рамките на уикенда птиците вече са умъртвени, в процес е и тяхното унищожаване на труповете.

Става въпрос за две отделни ферми - едната за бройлери, а другата за патици, единственото общо между тях е физическа близост, коментира Чобанов. Той обясни, че конкретният щам на птичия грип не е опасен за хората и досега няма доказан случай в световен мащаб за човек, който да е заболял от този щам. Чобанов допълни, че и двете ферми произвеждат продукция, която не е стигнала до пазара и опасност за потребителите не може да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митинги в подкрепа на крайнодесния кандидат за президент на Бразилия
Митинги в подкрепа на крайнодесния кандидат за президент на Бразилия
Изложение по роботика в Токио
Изложение по роботика в Токио