НОВИНИ

Нови правила ограничават възможността за лечение в Марикостиново

Много по-малко в сравнение с миналото лято са пациентите в Специализираната болница за рехабилитация в село Марикостиново. Тази година Здравната каса плаща само за болни, които се нуждаят от по-продължително лечение. Изискванията, според новите клинични пътеки, са пациентът да има направление от болницата, където е бил първоначално, и епикриза за заболяването.

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 20.08.2016
23223
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Независимо от подобренията на материалната база, лекуващите се в уникалните кални бани в село Марикостиново са два пъти по-малко в сравнение с миналата година.

Антоанета Гаганелова - рехабилитатор: "Новите клинични пътеки ограничават достъпа на пациенти, даже и те негодуват, че става така".
Вера Горанова: -Трябваше ли да лежите в болница, за да идвате тук? - О, да, непременно трябва да преминем през физиотерапия, дадоха ни епикриза, оттам личната лекарка ни даде направление и дойдохме тук и сме много доволни. Аз мисля, че много малко хора почиват, а би трябвало повече хора да идват. - Вие по клинична пътека ли сте тука? - Не, аз идвам по НОИ - Аз съм работеща и мисля, че бих могла да си позволя, но три години съм зле и мисля, че това е мястото, което ми помага".
;

По лечебни качества сравняват минералната вода в Марикостиново с тази в Карлови вари и други прочути европейски балнеосанаториуми.

Горан Осев: "Полезна е за дископатии, дискови хернии, двигателно-опорния апарат. За стомашно-чревни заболявания пак помага".
Д-р Катерина Андреева - управител на Специализирана болница за рехабилитация - с. Марикостиново: "Вече даваме възможност и по-малки пакети, не целият пакет да се ползва. Просто станахме по-гъвкави, разрешаваме само спане и кални бани, което е евтино и хората почнаха така да си идват".

15 лева на ден струва нощувка и кална баня за тези, които искат на частни начала да ползват лечебните свойства на минералната вода в село Марикостиново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ескалира напрежението в Източна Украйна
Ескалира напрежението в Източна Украйна
Варна отново има Евин плаж
Варна отново има Евин плаж