НОВИНИ

Нови правила за формиране на заплатите в болниците обеща министър Ананиев

Здравното министерство ще разработи Нови правила за формиране на работните заплати в държавните и общинските болници. Министър Кирил Ананиев се срещна с представители на медицинските сестри, които искат по-високи възнаграждения. Пред тях е представил анализ на заплатите на сестрите в страната и отново е отбелязал, че след разчетите, част от отпуснатите 30 млн лева допълнително за болниците могат да бъдат използвани за увеличение на заплащането.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:09, 20.03.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Според анализа на здравното министерство медицинските сестри в държаните болници получават 758 лева средна основна заплата. Брутната с надбавки и премии е близо 1500 лева. В лечебните заведения с над 50% държавно участие основната заплата е средно 668 лв., а брутната малко над 1160 лв.

В общинските болници средната основната заплата на сестрите е 668 лв., а средната брутна - 1040 лв. Изводът на здравния министър няма единни правила по които болниците да формират заплатите.

Кирил Ааниев - министър на здравеопазването: Ако ние днес и сега извадим нов ресурс както преди това извадихме 30 млн. лв. за да ги дадем за заплати това означава, че ние само ще задълбочим в момента проблемите, които има при формирането на заплатите в тези болници.
;

За това министерството ще разработи ясни правила за формиране на заплатите в държавните и общинските болници.

Кирил Ааниев - министър на здравеопазването: Методиката ще покаже къде трябва и къде не трябва и как трябва ако има такова увеличение.

Очаква се методиката да бъде готова до месец. Медицинските сестри обявиха, че подновяват протестите си от утре.

Мая Илиева - организатор на протеста: Нашите искания не са изпълнени. Ние държим на нашето искане основната да бъде минимум две минимални за страната.

Сестрите се заканиха да протестира всеки ден до приемането на новата методика за формиране на работните заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява имотните сделки на Цветан Цветанов
Прокуратурата проверява имотните сделки на Цветан Цветанов
След срещата с ГЕРБ: Партия „Воля“ остава в парламента
След срещата с ГЕРБ: Партия „Воля“ остава в парламента